2009. február 21., szombat

Országok rongya, sajtó a neved


Temple
Originally uploaded by ribizlifozelek

Megint találtam egy érdekes, részben utahi vonatkozású cikket. A Marsexpedició óra mindig is aggodalommal kezdem el ezeket olvasni.

Teljességgel érthető, hogy mióta Hemann Ottó meghalt, senki sem ért mindenhez - ez fokozottan igaz a sajtó képviselőire. Írniuk kell egy csomó mindenről és, hacsak nem egy szűk területre specializálódnak, jönnek a bakik. Ami dühítőbb, hogy manapság nem kell polihisztornak lenni, elég olvasni tudni és sokkal könnyebb megtalálni a kiegészítő információt.

Csordás Lajos írt egy rövid cikket a Népszabadságban az OSZK gyászjelentésgyűjteményéről, amit a mormonok digitalizáltak.

http://nol.hu/kult/szomorulevelek_a_csaladfakhoz__

Megtudtam, hogy a mormonok a világ minden tájáról gyűjtenek dokumentumokat, melyek a családfakutatáshoz szükségesek. Ezt küldetésüknek tekintik.
Igazából ez nem hiba, csak pongyolaság.
A mormonok hite szerint mindenkiből lehet mormon. Még a halottakból is. Ezért a mormonok igyekeznek összegyűjteni a valaha létezett összes ember adatait, hogy apránként üdvözítsék őket. Elsősorban mindenki igyekszik az őseit mormonizálni, de aztán mindenki másra is sor kerül. Így azok az emberek, akik életükben nem lehettek mormonok, még üdvözülhetnek.

(Természetesen sokan nem szeretik, hogy a mormonok egy más vallás szerint üdvözítik az őseiket, de hát, ártani szerintem nem árt.)

A cikk még leírja, hogy néhány évvel ezelőtt arról adtunk hírt, hogy lemásolták szinte az összes magyarországi egyházi és polgári anyakönyvet.

Csordás Lajosnak igaza van, ez valóban néhány éve volt. Ha jól emlékszem, 1959 és 1966 között vették be magukat a mormon kutatók az MOL-ba (Magyar Országos Levéltár) és mikrofilmre vettek minden elérhető magyar anyakönyvet 1560 valamennyitől. Ahogy a cikk is írja, az anyag egy példányát megkapta a Levéltár. Arról nem esik szó, hogy a mormonok a mikrofilmfelvevőt is itthagyták, így jutott a levétár a 60-as években nyugati csúcstechnikhoz.

Lehet, hogy az akkor mikrofilmre vett több tízezer emberből páran már poszthumusz üdvözültek.

National Archive

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

a sajtó képviseletében annyit mondok, hogy - bár én nagyrészt tudományos híreket fordítok - ez az egész azért alakult ki, mert az internet korában nincs idő rendesen utámenni dolgoknak, nyomozgatni, ellenben olyan hírdömping van, hogy naponta 2-3-4 írást le kell gyártani, amíg még frissnek számít.

amúgy írtam már a phoenixről is, mert a biodízelről, múmiákról, pszchiátriáról, de ezek nagyon komolyan feladják ám a feladatot:)))

jha és sokszor a forrás is hibásan ír le dolgokat.

ribizlifozelek írta...

Haaaat... ez nem tul meggyozo erv. Pont az internet koraban sokkal egyszerubb barminek is utananezni.

Szerintem ez sehol sem igazan mentseg.
A forraskritikat meg valamikor tanitottak egyetemen.