2009. február 18., szerda

La Tienda


Sonka
Originally uploaded by ribizlifozelek

La Tienda spanyolul annyit tesz, mint a Bolt. Ez a virtuális, online bolt mindent árul, ami különleges spanyol termék és a közvélekedés szerint ehető.

Tőlük vettük a jamón serranót is.

A normál sonka ára még így, transzatlanti szállítással is elviselhető. Majdnem minden nap eszünk sonkát. Az utolsó lábat október elején vettük és alig vagyunk túl a felén. Alig lehet drágább egy közepes minőségű felvágottnál - már ha drágább egyáltalán. A spanyol gasztronómia csúcsterméke azonban már más árkategória. Az igazi, ősi ibér pata negra sertésből készített sonka. Ez a feketelábú állat csak makkot eszik és szabadon él középkori hegyi falvak környékén. A kondás vidám (vagy szomorú) népdalokat fütyörészve vigyáz az állatokra, hogy csak valódi makkot egyenek, közben a szél ütemes kasztanyettacsattogást hoz a közeli taverna felől.

A feketelábút magyarul mangalicának hivják és a spanyol mangalicasonka-állomány nagy része magyar import, de az élet már csak ilyen. Ezek persze nem a legeslegdrágább sonkák, azok valószínűleg tényleg az óidőkből ittmaradt falvakban laknak és ott makkoltatják őket.

Ezekből egy 8 kilós sonka 1400 dollár között van. (A kulináris különlegességek csúcsa az a sonka, aminek a felét -ezervalahányszáz dollárt- az ember kifizeti előre, felnevelik a disznót, levágják, három évig érlelik a sonkát, aztán a vevő kifizeti a másik felét és végre megkapja a csemegét.

A Bolt árul valódi manchego sajtot is. Ez a sajt annyira kemény, hogy gyilkosságok elkövetésére is alkalmas. Két kiló sajt fadobozzal és eredetiségvizsgálattal (valódi manchego) alig egy százas. Ami nem is annyira sok. A válaság hatására ugyanis a boltok az egekbe vitték a különlegességek árát. Az alapélelmiszerek ára alig emelkedett, de egy kis darab, 11 dekás ugyanilyen sonka a sarki boltban 9 pénz. A bolondnak is megéri.

Árulnak még csipőspaprikát, tonhalat, speciális olivaolajat, kolbászokat, turrónt, borokat meg minden kiegészítőt, ami ezek fogyasztásához kell.

Olyan ez a cég, mint a hungaricumokat Amerikában forgalmazó Bende. Csak a Bende nem küldözget nyálcsorgató, gyönyörűen fényképezett prosikat és étvágygerjesztő leírásokat az elszigetelt, ódon falvakban lakó feketelábúakról.

Nincsenek megjegyzések: