2009. február 26., csütörtök

Atomot ide!


Tooele Army Depot
Originally uploaded by ribizlifozelek

Valami mindig borzolja a kedélyeket. Többen pletykálták, hogy a utahi kormányzó pár másik republikánus kormányzóhoz hasonlóan visszautasítja a szövetségi gazdaságélénkítő csomagból az államra jutó részt. (Nem utasítja vissza.) Szó van arról, hogy a cigaretta adóját a csillagos egekből felemelik a még csillagosabb egekbe és az extra jövedelemből csökkentik pár készétel ÁFÁ-ját. (Az alapélelmiszereken amúgy sincs adó.) A közbeszédet most mégis az Energy Solutions uralja.

Az Energy Solutions fő profilja a nukleáris hulladék elhelyezése. A cég azt tervezi, hogy az olaszországi atomerőművek elhasznált fűtőelemeit egy telepén feldolgozza, majd lerakja egy utahi sivatagban. Ezért cserébe adna az államnak egy milliárd dollárt.

A képlet roppant egyszerűnek tűnik, ne hozzanak idegen, külföldi atomhulladékot Utahba! (Lásd az ősők földje - izé, sziklája, homokja - nem eladó!)

A képletet árnyalja azonban a tény, hogy a szóbanforgó telepre azt hiszem, már egy csomó amerikai atomhulladékot letettek. Vagy le fognak tenni. A hely különben nincs messze a tooelei katonai bázistól, ahol a leszerelendő amerikai vegyifegyvereket égetik el. Amit meg nem égetnek el, azokat meg itt tartják a föld alatt.

A dolog tehát nem annyira egyértelmű.

Egy valami viszont biztos, akármelyik félnek is lesz igaza, sugározni fog a boldogságtól.

Nincsenek megjegyzések: