2009. október 25., vasárnap

A sivatagi anarchista - Edward Abbey


San Rafael Reef
Originally uploaded by ribizlifozelek

Egy országút puszta léte már környezetszennyezés - vélte Abbey - így ha szemetet szórunk a szemétre, az nem bűn.
Majd kidobta a sörösdobozt 5 literes V8-as kocsijának az ablakán.

Abbey az Appalache-hegységben nőtt fel, de az amerikai Dél-Nyugat végtelen sivatagát választotta otthonául. Szolgált a II. világháborúban, filozófiát tanult Albuquerqueben és végül ranger lett. Írt a sivatagról, a sivatag pusztulásáról, a külszini fejtésekről, urániumbányákról.

Kennecott Copper Mine

Sokat írt és jól. Már életében azt mondták róla, ő a Dél-Nyugat Thoreau-ja. Gyűlölte a tömegturizmust, National Parking Lot-nak hívta a nemzeti parkokat.

Sok jó könyvet írt és sok kevésbé jót. Meg egy nagyon fontosat, a Monkey Wrench Gang-et. Szerintem a könyv egy szatíra. Mások szerint nem az. Volt, aki véresen komolyan vette. Az FBI is. Abbeyt 1989-ig, haláláig figyelték és egyesek szerint sírjában nem csak kukacok, hanem legalább egy poloska is lapul.

Thoreau

A Monkey Wrench Gang - a Franciakulcs banda - tagjai gépromboló módszerekkel próbálják megállítani a civilizáció terjedését a Dél-Nyugaton. Hidakat robbantanak, gépeket tesznek tönkre, A részletes és pontos leírásokat sokan kézikönyvnek tekintették és alkalmazták.

A könyvben nemcsak a szabotázs-leírások tökéletesen, hanem a tájleírások is. A bejárt vagy éppen felrobbantott helyek könnyen felismerhetők.

Bridge

A banda tagjai, egy egykori zöldsapkás, egy sebész és szeretője, meg egy idegenvezető fő ellenségüknek a Glenn Kanyon Gátat tekintik.

A könyvet értelmezők egy része szerint Abbey az erőszakmentes géprombolás pártján áll. Mások szerint ő az erőszakot is elfogadhatónak tartotta.
Saját állítása szerint ő sosem robbantaná fel a Glenn Kanyon Gátat - de szívesen adogatta volna a felszerelést annak a kezébe, aki ezt megteszi.

Colorado

Abbey (anti)hősei tipikus dél-nyugati környezetvédők és messze állnak a magukat fákhoz láncoló, vegetáriánus, pacifista széplelkektől. Szerintük - és Abbey szerint - teljesen normális, ha valakinél van egy Magnum (nem fagylalt) és még a biztonság kedvéért egy 12 lövetű sörétespuska.

- A kommunistákat regisztáljátok és ne a fegyvereinket! - ragasztja kocsija hátuljára a banda egyik tagja.

Communication

Ezt Abbey is így gondolta - két óriási, véres hússzelet elfogyasztása között.

- Saláta? Ugyan.

BBQ 1

Abbey pedig tudomást se vesz minderről, békésen nyugszik imádott sivatagjában, kedvenc hálózsákjába temetve.



1 megjegyzés:

norbb írta...

Öreg,nagyszerű a cikk.Valamikor úgy egy évtizede olvastam a Monkey Wrench Gang-et és azóta is kísért.Megdöbbenve tapasztalom,hogy nincs leforditva és nem csináltak belőle egy fightclub-szerű filmet.Arra gondoltam le kellene fordítani,mármint hogy én megcsinálnám.Hogy kinek? Hát ezen rágódom éppen.Szép napot!