2009. október 11., vasárnap

Missouri State Capitol


Missouri State Capitol
Originally uploaded by ribizlifozelek

Jefferson City olyan közel volt Columbiához, hogy kár lett volna kihagyni. Szívesebben mentünk álmos kisvárosokba (pl Missouri fővárosába), mint milliós nagyvárosba (St Louisba).

Jefferson City olyan kis főváros, hogy még igazi autópálya se vezet hozzá, csak egy autósztráda szélességű valami, ami tele van szintbeli - lámpa nélküli - kereszteződéssel.

Ennek ellenére fél óra alatt odaértünk Columbiából.

Tudatalattim valamiért nem akart odamenni. Hiába tértem le többször is rosszfele az útról félreértve a GPS utasításait, egy ilyen kis városban nem lehetett rendesen eltévedni.

Pillanatok alatt a parlamentnél voltunk. Itt eltévesztettem a parkoló bejáratát, de ez sem volt gond, így is sikerült leparkolni, méghozzá a főbejárattal szemben.

Missouri State Capitol

Missourinak ez az ötödik parlamentépülete. Néhány leégett, volt olyan ideiglenes országház, ami egy hotelben kapott helyet. A fővárosban korábban két parlament égett porig, ez a harmadik és csak 1917-ben fejezték be.
Olyan, mint annyi más helyi parlament az Egyesült Államokban. Csak belül sokkal díszesebb. Az építéskor a Missouri állam adóbevételeinek egy részét, három és fél millió dollárt szánták az építkezésre. Három milla lett volna az épület, a többi a berendezés. Mivel az adófizetők pénze szent, népszavaztak és a nép 3:1 arányban elfogadta a tervet.
Missourinak azonban volt pár jó (pénzügyi) éve és hirtelen 4.2 milliójuk lett az épületre. A különbözetből szépen bebútorozták az egészet.

Meg is lepődtünk benn, mennyire díszes a többi puritán parlementhez képest.

Missouri State Capitol

Mivel a földszint tele volt óriási terekkel, múzeumokat rendeztek be bennük, legyen már valami haszna annak a rengeteg kihasználatlan légköbméternek.
Természetesen az egész ugyanúgy látogatható, mint a legtöbb kisvárosi országház Amerikában: az ember bemegy, egy készséges őrnél felmarkol egy csomó ismertetőt, ha vár egy kicsit, jön valaki, aki tart egy idegenvezetést, ha meg siet, akkor körbesétál és oda megy, ahova akar. Minden nyitva van, mindenhova be lehet menni. Belépő, ellenőrzés vagy kukacoskodás nincs. Elvégre közpénzből tartják fenn ezt a házat.

A legfontosabb látnivalók része kétségkívül a mosdó, ami elegáns és kényelmes.

Yoda nem jött be, ő inkább kinn ment ki és az épület sarkát tisztelte meg.

Missouri State Capitol

2 megjegyzés:

Pyry írta...

Nagyon hasonló az ittenihez :) A képek alapján. :)

ribizlifozelek írta...

Igen, csak egy kicsit diszesebb.