2009. október 15., csütörtök

Rocheport


Rocheport
Originally uploaded by ribizlifozelek

Sok helyen olvastam, hogy Columbia környékén a Missouri menti falvakat kell megnézni. Ezek a kis falvak kicsik, festőiek és mindegyikben van minimum három régiségbolt.

Rocheportot a 19. század elején alapították. Lakosai földet műveltek, kereskedtek majd ellátták az itt kikötő gőzhajókat. A KATY megépítése után a hajóforgalom hanyatlott, a vasút azonban kárpótolta a helybelieket a veszteségért.

Rocheport

Aztán a vasút is megszünt. Rocheport azonban virágzott: a közeli Columbiából sokan a nyugalmas faluba. Mások a KATY trailre alapozták megélhetésüket. Majdnem minden házban működik egy Bed and Breakfast. Némelyik többe kerül egy éjszakára, mint a mi összes szállásunk ezen az úton, ideértve a Yodára kivetett adókat.

Rocheport

A KATY vándorai pedig szívesen eltöltenek itt egy éjszakát. Sok lehetőségük nincs, ha itt éri őket az éjszaka, tekerhetnek még pár tucat kilométert a következő településig, vagy maradhatnak.
Mások két-három napra bújnak itt el a világ elől.

Én egy Szentendre-szerű turistaparadicsomra (csapdára) számítottam, de tévedtem. Minden szellősebb. Rocheport lakói nem a tömegturizmusból élnek.

Rocheport

Rocheport virágzik. Van szép új játszótere, közparkja, a Missourihoz vezető fasora. Minden tiszta és békés. És drága.

Rocheport

Szemben azonban Szentendrével, a WC ingyenes. És tiszta.

Yodát persze ez nem érdekelte, ő egy melankolikus padot szaglászott körbe lelkesen.

Rocheport

Nincsenek megjegyzések: