2010. január 1., péntek

Etióp lencseleves


Ethiopian Lentil Soup
Originally uploaded by ribizlifozelek

- De hát ebben nincs hús!
- Azért etióp.

Megcsináltuk újévre.

Hozzávalók:
- 1 csésze lencse
- 1 fej hagyma
- 2 felkarikázott répa
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kávéskanál gyömbér
- 1/4 csésze olaj
- 10 apróra vágott paradicsom
- 1/2 csésze paracsicsompaszta
- 1 csésze zöldségleves
- 1 csésze zöldborsó

Fűszerkeveréknek:
- 2 kávéskanál kömény
- 2 kávéskanál paprika
- 1 kávéskanál görögszéna mag (ha nincs széna, szalma, nélküle is jól sikerül)
- 1/2 kávéskanál kakukkfű
- 1/4 kávéskanál kardamon
- 1/4 kávéskanál koriander
- 1/8 kávéskanál szekfűszeg
- 1/8 kávéskanál fahéj
1/8 kávéskanál cayenne bors
1/2 kávéskanál só

A lencsét negyvenöt percen át forraljuk.
A hagymát és a répát fedő alatt pároljuk. Tíz perc után hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért és az összes fűszert. Öt percet pároljuk, Beletesszük az apróra vágott paradicsomot. Még öt perc párolás. Hozzáadjuk a paradicsomsürítményt és a levest. Felforraljuk. Belekeverjuk a lencsét és a borsót. Még negyed órát főzzük.

Keresünk hozzá egy kis kolbászt vagy virslit.

Elfogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések: