2010. január 5., kedd

Pekingi kacsa


Ducks
Originally uploaded by ribizlifozelek

Ennek az ételnek volt a legnagyobb sikere - Yodánál. Még soha, semmitől nem lelkesült be annyira a Mester, mint ettől a pekingi kacsától. Áhítattal nézte, ahogy mossuk a madárkát, ahogy kenegetjük és a kész étel tálja mellől sem lehetett elvonszolni. Ha meg asztalra került a kacsa, vége volt a világnak. Yoda csak ült és nyelt.

Tudjuk, hogy Yoda imádja a kacsákat, a parkokban is mindig keresi a társaságukat. Lehet, azért szerette annyira ezt a kacsát, mert a többivel ellentétben a mi kacsánk nem félt tőle, csak feküdt nyugodtan a tepsiben.

... and me?

Elkészíteni nagyon egyszerű volt a pterodactylus jellegű madarat. A főzés legnehezebb pillanata az volt, amikor ki kellett rángatni a hasüregébe gyárilag begyömöszölt nyakat és belsőségeket. A kacsa nem méltatlankodott ezen a perverzión - így mi sem háborodtunk fel rajta.

Duck

- kacsa (más madárból is lehet csinálni pekingi kacsát, de akkor a receptnek más nevet kell adni, pl pekingi gólya)
- fahéj
- gyömbér
- szerecsendió (vagy szerencsedió?)
- bors
- fahéj
- paprika
- szója szósz
- méz
- szeletelt narancs
- petrezselyem (ez elfelejtettem beletenni)
- újhagyma

Az egyszerűség kedvéért mindenből fél kanál kellett.

Spices

A fűszereket összekevertem. Egy kanál fűszert beletettem a kacsába. A maradék fűszert felöntöttem szójaszósszal és bekentem vele a kacsát. A madárba beletömtem egy csokor újhagymát és megpihentem. Én is és életében utoljára a madár is. Két órát pihentünk, aztán a kacsa egy kis melegségre vágyott: 375 F fokra melegített sütőbe repült és ott másfél órára meghúzta magát egy alufólia védelmében. (Utóbb kiderült, két órát jobb lett volna benn hagyni - biztos megint a magaság játszott velünk.)

Pterodactyl

(Külön figyelmet érdemel a képen a kacsa fenekéből kilógó újhagyma!)

A kacsát kivettük a sütőből és mézzel összekevert szójaszósszal bekentük. Fél órát még sült. A fél óra leteltével visszatettük a sütőbe és öt percig 500 Fahernheit fokon sütöttük, aztán megettük. De olyan gyorsan, hogy még rendes fotóra se maradt idő.

3 megjegyzés:

Ziebi írta...

Ez finom lehetett. :)

Tinkmara írta...

Na hát, szépen vagyunk. :)) Aranyos kacsaképek, aztán a recept. :))

ribizlifozelek írta...

Ziebi, nagyon finom volt.

Tinkmara, folyamatabra :)