2010. január 20., szerda

Túlélőcsomag


Vajdahunyad St
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Haiti-tragédia után megjelent egy cikk a Salt Lake Tribuneban arról, mi történne Utahhal egy hasonló mértékű földrengés esetén.

A parlament, Temple, a Tabernákulum és a városháza megmarad, hasonlóan a legtöbb 1950 után épült felhőkarcolóhoz, közintézményhez, kórházhoz, egyetemhez. Az 1955-1960 után épült lakótelepi jellegű házak és ipari létesítmények megmaradnak. A többi dől.

Salt Lake City

A közművek jó része leáll - még nem cseréltek ki minden gázvezetéket földrengésbiztosra. Villanypóznák dőlnek, vízcsövek törnek. A hidak egy része összeomlik. A rengeteg környező katonai és polgári reptér közül valamelyik komoly eséllyel átvészeli a katasztrófát, viszont az ide vezető autópályák hídjai tönkremehetnek.

Mivel Salt Lake City annyira messze van mindentől, a segítség csak pár nap után érkezne, addig a helyi készletekre kell támaszkodni. Elvileg minden mormon családnál lapul az ágy alatt egy évi élelem összecsomagolva. Mindenkinek javasolják, hogy legyen kéznél víz, konzervek, gyufa, elsősegélydoboz.

Devil's Garden

Amikor ideértem az újságcikkben, eszembe jutott, hogy a kisszoba mélyén megbúvó kempinghátizsák ilyen: benne van a főző, a gázpalack, gyufa, elsősegélydoboz, pár szerszám, tányér, bögre, porleves, 1-2 konzerv. Csak elő kell kapni és mehetünk is táborozni vagy, katasztrófa esetén, túlélni. Hacsak rá nem dől a ház az egész túlélőcuccra.

2 megjegyzés:

Ize írta...

Szia!

Ez a mormon egy evi dugi etel erdekesen hangzik.

Ha van kedved nem irnal majd egyszer arrol, hogy milyen nem mormonkent elni ilyen mormon kornyeken?

ribizlifozelek írta...

Ize, gondoltam mar ra. Hamarosan megirom.