2010. január 3., vasárnap

Baptist, a sírásó - egy vadnyugati történet


Antelope Island
Originally uploaded by ribizlifozelek

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három bandita. A történet igazából nem róluk szól, hanem egy sírásóról. A banditák csak epizódszereplők. Statiszták. Annyi közük van a mai történethez, hogy a sírásó temette el őket.

A sírásónak kevés barátja volt. Lehet, foglalkozása miatt. Baráti társaságban az emberek gyakran a munkájukról mesélnek és bizonyára morbid lett volna végighallgatni, ahogy Jean vagy John Baptist a sírásás részleteiről értekezik.

Salt Lake City

Ismerőse, munkája miatt, sok volt. Szorgalmas, pontos embernek tartották, aki mindig időben és megfelelő mélységűre ásta ki a gödröt.

Néha megjegyezték, hogy ahhoz képest, hogy ő Salt Lake City első és egyetlen sírásója, egész jól él. Kétszobás háza volt, elegánsan öltözött. (A fotó illusztráció.)

Firehouse

1862-ben Baptist munkakapcsolatba került a három banditával. Lot Huntington, John P. Smith és Moroni 'Rone' Clawson békésen rabolgatott a Salt Lake City melletti hegyekben. Egy napon, nem sokkal egy postaállomás kirablása után találkoztak a kormányzóval a Little Dell mellett.

Little Dell Reservoir

A banditák hívő mormonok voltak és mélységesen felháborította őket a kormányzó sok házasságon kivüli kapcsolata. A megbotránkozott rablók alaposan összeverték a bűnös körmányzót.

A mormon vezetés persze ezt nem tűrhette. A Puszító Angyal is felháborodott. Porter Rockwell ekkor már korosodott, 52-53 éves lehetett, de ez nem gátolta meg abban, hogy a banditák után eredjen.

A banditák eleinte bizonyára kinevették Portert, mit akar ez a vén csont? Ők hárman voltak állig felfegyverezve.

Northfield

Az Angyal azonban gyorsan utolérte őket a hegyekben. A banditák tüzet nyitottak, Porter visszalőtt, Huntington meghalt. Két társa megadta magát. Arra gondolhattak, hogy a börtönből majd megszökhetnek, Porter elől azonban nem.

Behind the bars

A börtönben gyorsan szervezni kezdték a szökést, majd akcióba léptek.
A börtönőrök azonban nem szerették a pluszmunkát, a menekülő rabokat és halomra lőtték őket.

Clawsonért jelentkezett egy távoli rokon, kifizette a temetés költségeit. Smitht Salt Lake City városa temetette el. Egy istenfélő seriff fizetett egy halotti leplet a fickónak. A sírásó, Baptist pedig szorgalmasan eltemette őket.

Fort Douglas military cemetery

Néhány hónap múlva a lövöldözés híre elért a keleti partra Smith testvéréhez, aki elutazott Salt Lake Citybe. Smith exhumáltatta testvérét.

Ekkor tört ki a botrány.
A bandita ugyanis meztelenül feküdt a koporsóban és hason.

- Nem ismerem a mormon temetési szokásokat, de ez nagyon fura - mondta állítólag a testvér.

A rendőrség nyomozni kezdett. Az emberek felháborodtak. A sírásó gyanús lett. Lakásában hatalmas ládákban rengeteg ruhát találtak. Dobozokban a holtakkal eltemetett tárgyak kerültek elő. Baptist miután lelkiismeretesen eltemette az elhunytakat, éjjel lelkiismeretlenül kiásta és kirabolta őket.

Törley mauzóleum

Hamarosan szörnyű pletykák kaptak lábra, Baptistot a sírrablásnál sokkal fertelmesebb bűnnel vádolták. A férfi kiásta a halottakat és eladta a tetemeket orvosoknak, hogy felboncolják őket.

Ekkor Baptistot már több seriff őrizte, a feldühödött emberek ugyanis meg akarták lincselni a sírrablót.

A bíró tudta, sírrablásért nem ítélheti halálra a bűnöst és egy lincselést sem támogathat ezért egyedülálló ítéletet hozott. Baptistot kitették a Nagy-Sós-tó egy magányos szigetére.

Antelope Island

A Fremont-szigeten nincs forrás, nincs árnyék, nincs ember, csak pár tehén és néhány bagoly.

Baptistot magárahagyták.

Három hónap múlva a törvény pár embere csónakba ült, hogy megnézze, mi lett vele.

A sziget üres volt. John Baptist szőrén szálán eltünt. Volt, aki azt mondta, kiúszott a partra. Mások szerint az ördög ragadta el a lelkét. Harminc évvel később aztán találtak egy láncokkal összekötözött csontvázat a tóban.

Lehet, Baptist volt.
Egyesek szerint ma is ott kísért a Fremont-szigeten és csak a begyöpösödött, maradi emberek mondják azt, hogy bagolyhuhogást hallani ott éjjelente.


View Larger Map

8 megjegyzés:

Parmezán írta...

Fantasztikus történet. A térképen be kellene jelölni hol találták meg a csontvázat.

Ziebi írta...

Szólni kell Bones-nak és azonosítja. :)

Phoebe írta...

Brrrr, borzogok:DJok ezek a helyi legendak.
Amugy buek!
Ziebi:en meg mindig nem tudok bergisztralni az indara, nincs mas lehetoseg??

Phoebe írta...

Na tessek, ez meg mindig en vagyok, ilyen nevem is volt, szoval Phoebe voltam.

Christine írta...

Nagyon jo tortenet!

ribizlifozelek írta...

Parmezan, ajaj...

Ziebi :)

Bobita/Phoebe, en is szeretem oket.

Az inda regisztracio nekem is remalom volt.

Christine, koszi!

Tinkmara írta...

Ez nem semmi történet. A képek is nagyon-nagyon tetszenek. A havas temetős a kedvencem. Bejelöllek barátnak a flckr-en. Most mindjárt. :)

ribizlifozelek írta...

En is bejeloltelek!