2010. január 16., szombat

Thai kókuszleves


Coconut soup
Originally uploaded by ribizlifozelek

A hidegben egyre újabb leveseket próbálunk ki. Yodát izgatják a levesek. Nem tudja, mi van tányérban, de azt látja, hogy ott egyensúlyozunk velük, miközben ő igyekszik szó szerint láb alatt lenni.

Abban reménykedig, egyszer megbotlunk benne és fellocsoljuk az ebédlőt finom-finom levessel, amit ő aztán feltakaríthat.

Mindannyian vártuk a kókuszlevest. Mi, kétlábúak azért, mert hideg volt és meleget szerettünk volna inni, Yoda, a négylábú meg azért, hátha kilöttyen és akkor lefetyelhet.

A valódi thai kókuszleves receptjét természetesen egy amerikai szakácskönyvből, a Joy of Cookingból néztük ki.

- 3 cup húsleves
- 2 2/3 cup kókusztej
- 1 darab csípőspaprika
- 3 szeletelt jalapeño paprika
- 3 kanál szójaszósz
- 1 kávéskanál gyömbér
- 2 kávéskanál lime lé
- egy csipetnyi só (atomfizikusoknak 1/8 kávéskanál só)
- fél kiló kicsontozott, vékonyra szeletelt csirkemell (opcionális)
- koriander (beléndfű) levél

Felforraljuk a húslevest és a lobogó lébe belecsorgatjuk a kókuszlét. Belekeverjük a jalapeñót, a szójaszószt, a gyömbért és a sót. Tíz percet forraljuk, majd belekeverjük a lime lét. (Ha tartalmasabb levest szeretnénk, ekkor kell belekeverni a csirkemellet.)

Még öt percig forraljuk, néha megkeverjük. Ha a csirke megfőtt, akkor korianderlevéllel és paprikával díszitjük.

Nekünk ízlett, Yoda azonban csalódott, mert nem borítottuk ki a levest a földre.

2 megjegyzés:

Parmezán írta...

Bocsánat az akadékoskodásért, de mi a különbség a szimpla kókuszleves, és a thai kókuszleves között?

ribizlifozelek írta...

Azt hiszem, a 'thai' szo.