2010. január 27., szerda

Hidegérzet


Snow arch
Originally uploaded by ribizlifozelek

Egyik szomszédunk láncdohányos, szinte mindig, amikor otthon van, ott áll a ház előtt és dohányzik. Mi csak Rákembernek hívjuk. Ha véletlenül az utcán találkozunk, métereken (bocsánat, lábakon) át úszik utána a cigibűz.

A múltkor is, mentünk sétálni (-7 fok, Celsius), a Rákember meg ott állt a betonon a ház előtt és átszellemült arccal pöfékelt. Mezítláb. Egyből szaglászni kezdtem, hogy mit szív. Normál cigaretta volt.

A hidegérzet úgy tűnik nemcsak idegi alapon működő folyamat, hanem lehet benne egy adag társadalmi-környezeti-szocializációs tényező is. Mondhatni, a hidegérzet részben lehet, hogy tanult dolog.

After the snow storm

Mást jelent a hideg Minnesotában, Valenciában és Floridában. Esik 20-25 centi hó és New York államban nem kell iskolába menni, bezárnak a közhivatalok. Kanadában leesik fél méter hó és minusz 20-25 fok van, minden működik, az ovódások meg kinn játszanak a hóban. Floridában - ismét kis túlzással - ha valaha is fagypont alá süllyedne a hőmérő, az emberek atommáglyáknál melegednének, miközben a felszín közelében vezetett vízvezetékek szétfagynának.

Key West

Az egész rendszert (közlekedés, közigazgatás, vízvezeték) a déli vidékeken arra tervezték, hogy nincs hideg. Ha véletlenül hideg van, minden összeomlik. Északabbra kisebb hóval számolnak ugyan, de ha több hullik, oda is beköszönt a káosz.

Még északabbra a nagy hideg és hó természetes, együtt kell élni vele és mindenki számít a sarkvidéki időre.

Carleton College

Bostonban láttam először télvíz idején az utcán szandálban cuppogó embereket. Mivel rendszeresen, éveken át láttuk őket, megállapítottuk, hogy minden elképzelésünnek ellentétben nem halnak ki tüdőgyulladásban, nem fagy le a lábuk és nem törnek le az ujjaik. Egyszerűen mást tekintenek hidegnek, mint mi. Más a hőérzetük vagy másként szocializálódtak.

Frozen Bird

2 megjegyzés:

Pyry írta...

Múltkor láttam a szakadó hóesésben és röpködő mínuszokban valakit szoknyában, mezítláb. Ja nem, egy flip-flop papucs volt rajta. :)

ribizlifozelek írta...

Ez az igazi massag :)