2010. január 26., kedd

Buszok Salt Lake Cityben


Ikarusz 55 between plastic cars
Originally uploaded by ribizlifozelek

Megjegyzés: A fotók illusztrációk.

Szeretek Amerikában vezetni. Sokkal normálisabb, nyugodtabb, mint otthon. Nem harc, nem küzdelem, hanem valóban közlekedés. Lehet rá számítani, hogy a népek legnagyobb többsége betartja a szabályokat, hogy kiszámíthatóan vezet és, hogy szinte senki sem ideges. Hülyék persze mindenütt vannak, de itt mintha kevesebbet vezetnének.

Egy valamivel nem vagyok kibékülve. A városi- és az egyetemi buszok egy részével. Azaz egy fura szabállyal: ha az egyetemi - és a legtöbb városi - busz közelít a megállóhoz, bekapcsolja az elakadásjelzőt. Az elakadásjelző villog, amíg a busz áll és akkor is villog, amikor elindul. Az esetek legnagyobb részében nincs index.

Az iskolabusz más tészta, ott a szabály egyértelmű: amíg az iskolabusz áll, nem más sem mehet.

Az egyetemi buszokra és a rendes buszokra ez a szabály nem vonatkozik. A villogó tökéletes jelzés az álló busz esetében: vigyázat, puhatestű léphet ki a takarásból.

Elinduláskor gond van: nem lehet tudni, mikor indul a busz. Egyszercsak elkezd menni. Én meg remélem, épp nem a holtterében vagyok, amikor elindul.

Ikarusz 405

2 megjegyzés:

Pyry írta...

Na igen...amúgy szoktak jelezni, onnan lehet tudni hogy indulnak, hogy egy irányba villognak csak. :)

ribizlifozelek írta...

Most mar rendszeresen nezem: egy reszuk mindennel villog, egy reszuk indexel. Egyetemi teruleten inkabb villognak, azon kivul indexelnek.