2010. január 22., péntek

Közérdekű adatok


Utah State Capitol
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az állami, önkormányzati szervek tonna (terabájt) számra gyűjtik és állítják elő az adatokat, amik aztán rendre el is vesznek az apparátus útvesztőiben.

Egyes non-profit weboldalak igyekeznek rendet vadászni a káoszban. Itt Utahban a kedvencem a utahsright. Az oldalt a Salt Lake Tribune, az állam egyik legnagyobb újságja hozta létre. Az adatbázis folyamatosan bővül, ahogy a különféle hatóságoktól, állami szervektől érkeznek az adatok.

A utahsright tárhelyet ad és rendszerez. Nem kommentál, nem tesz semmit hozzá az adatokhoz. Egyszerűen könnyen hozzáférhetővé tesz olyan tényeket, amik nyilvánosak ugyan, de egy állampolgár számára nehezebben hozzáférhetők, elérésük utazást, telefonálást vagy utánjárást igényel.

1970-től hozzáférhető a legtöbb bűnügyben hozott elmarasztaló bírósági ítélet. Az oldal óriási lóbetűkkel megjegyzi, hogy a névazonosság gyakran a véletlen műve. Ilyenkor a legegyszerűbb kapcsolatba lépni az adott bírósággal, ahol ki lehet deríteni, pontosan ki is az elítélt.

Kipróbáltam a keresőt és beírtam a bűnös vezetéknevéhez a Kovacsot. Egy találat volt. Kiderült, hogy Ashton J Kovacs kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot. Beirtam, hogy Perez, kaptam 1281 találatot. Smithből 5844 bűnös volt.

Külön rovatban szerepelnek az alkoholos befolyásoltság állapotában vezetők. Killpack még nem volt fenn a listán. Itt bíróságonként és általában is lehet keresni. Megállapítottam, hogy a utahi Kovácsok nem vezetnek részegen, legalábbis nem kapja el őket a rendőr.

A ki vezet részegen játéknál sokkal érdekesebb volt az ingatlanos rovat. Itt azokat az ingatlanügynököket gyűjtötték össze, akiket szakmai visszaélés miatt ítéltek el. Ha majd egyszer házat veszek, biztos lefuttatom az ügynököm nevét. Sose lehet tudni...

Óvodákra, gyerekfelvigyázókra is lehet keresni. Lehet óvodanévre keresni vagy ki lehet listázni az összes ovit. A listán az óvoda neve mellett megjelenik, hányszor marasztalták el valamilyen hiányosság miatt, aztán egy klikkre a utahsright kilistázza, mik is voltak a hiányosságok. Ezek között volt olyan, hogy a játszótér védőburkolata öt inches volt hat inches helyett, de olyan is, hogy verték a gyereket. Általában óvodánként egy-két elmarasztaló ítélet volt, minden hülye szabályt mégse lehet betartani, viszont voltak helyek száznál több elmarasztalással. Na, azokat majd nagy ívben elkerüljük, lehet, ott a személyzet Kalasnyikovval tartja be a házirendet.

A utahsright közzétesz egy vendéglőlistát is. Ez a lista felsorolja, melyik vendéglátóipari egységet mikor és miért marasztalták el. Egy-két rosszpontot mindenki begyűjthet, mert például szabálytalanul tárolja a felmosópálcát, de azokba a helyekbe, amiket az elmúlt évben kétszáznál többször marasztaltak el, inkább nem megyünk, hátha tárolnak még feketehimlőt is valahol.

A legmeglepőbb rovat az állami alkalmazotti lista volt. A utahi törvények értemében minden állami alkalmazott fizetése közérdekű adat, ezért nyilvános. Minden állami alkalmazott ittvan, még az az állami egyetemi könyvesbolti kisegítő is, akit pár órá vettek tavaly fel és összesen 28 dollárt keresett. Természetesen a dékán is itt van, meg a titkárnője és a focicsapat edzője is.

Az állami alkalmazott tiltakozhat az ellen, hogy nevesítve közzé teszik, fillérre mennyi pénzt kapott az államtól, de hacsak az adat nyilvánosságra hozatala nem fenyegeti személyes biztonságát, nem tehet semmit. Az adófizetők pénzéből fizetik - ezért keresete nyilvános.

4 megjegyzés:

Ypszi írta...

Ez tökjó! Persze gondolom ez sem tökéletes, de egy ilyen nyilvános dolog nagyon jó lehet! Ez talán visszatartó erő egy picit (mondjuk nem magánszemélyeknek..)

Parmezán írta...

Mo-on tiltakozna az ombduccman, ugye.

Pyry írta...

Ez jó kis összefoglaló volt köszi :)

Névtelen írta...

Nekem a vendéglős része tetszik, jobb, mint egy feketelista!