2011. március 21., hétfő

Amerikai skanzen

Old Sturbridge Village

A kecskék vidáman mekegtek, a bárányok bégettek, a tehenek bőgtek, a kakasok kukorékoltak, a disznók röfögtek és a turisták tülekedtek.

Imádtuk a skanzent.

Old Sturbridge Village nagy. Szemben a még nagyobb szentendrei skanzennel, Sturbridge egyetlenegy 18. századi település rekonstruckiója. A skanzen alapítója 1926 óta gyűjtögette az eredeti tárgyakat és épületeket, amiket végül egy farmon helyezett el.

Old Sturbridge Village

A skanzen pozitív meglepetés volt. Mindent profin megszerveztek. Belépéskor a lepedőnyi térkép mellé napi programot adtak, hogy épp akkor hol, milyen programok vannak mettől meddig.

Mivel városi aszfaltpatkány létemre elég sok nyuszit, pipit, barit, bocit láttam, a számomra legérdekesebb látnivalónál kezdtem, a juharfacsapolásnál.

I need some grass... if you know what I mean

Korabeli ruhába öltözött emberek mutatták és magyarázták, hogyan kell megcsapolni a juharfákat, közben lelkesen főzték a juharfaszirupot.

Benéztem a szokásos fazekasműhelybe és kovácsműhelybe, ahol a kovács rabszolgamunkában a látogatók gyerekeivel kezeltette a fújtatót.

Old Sturbridge Village

A lényeg ezután következett: egy 18. századi farmon egy 18. századi telepesnek öltözött hölgy korabeli eszközökkel sütött töksüteményt. Vagdosta hozzá a süvegcukrot és a süvegjuharcukrot (vagy mit), nagy darab vajakat kevert bele és a kandallóban nyílt tüzön sütögette a pecsenyéjét.

Jobban élveztem, mint egy lángossütést.

Old Sturbridge Village

Még nem volt szezon, alig háromnegyedig volt a parkoló és 15%-os kupont is találtunk a neten a skanzenbe. Így is sokan voltak, az emberek ki szerettek volna mozdulni a következő, március végi hóvihar előtt.

Sok látnivaló azonban csak korlátozott kapacitással működött. Nem lehetett csónakázni a folyón, nem lehetett horgászni a tóban - mert még be volt fagyva -, nem volt sétakocsikázás sem. A fűrészmalom, a vizimalom működött, de a pékség zárva volt.

A tavat még a 18. században ásták a farm alapítói és a malmok egy részét is ők építették. Ezt az infrastruktúrát vette meg a skanzen és erre telepítette rá a többi épületét, amiket New England különböző szögleteiből vásároltak össze.

Old Sturbridge Village

Még családi tulipándíszes ajtajú klotyót is hoztak - a hozzá tartozó gödör nélkül. Ugyanilyen WC-t látttam Szentendrén is, szóval, nincs új a nap alatt. Ezt a vécét sem együtt használta a család, hanem mindenkinek megvolt a maga (árnyék) széke.

Old Sturbridge Village

Nincsenek megjegyzések: