2011. március 30., szerda

Salátaleves

Lettuce Soup

A salátaleves olyan volt számomra, mint a nyers osztriga. Sokáig tudtam, hogy létezik, de nem kostoltam.

Most, hogy több nyúlfarm ellátására elegendő saláta halmozódott fel otthon, valamit tenni kellett a rengeteg zölddel. Egyik lehetőség az volt, hogy meghívjuk a szállodai nyulat vacsorázni. A meghívás azonban komoly kockázatot hordozott magában: előfordulhatott volna, hogy Yodának salátával töltött nyúlra támad kedve.

Ekkor eszembejutott a salátaleves.
Nem tudtam, hogy kell salátalevest csinálni, de aztán megszereztem a családi salátaleves receptjét. Kicsit gyanus volt, hogy salátalevest évtizedek óta nem készített senki a családban, de azért lelkesen láttam neki a főzések.

A salátaleves gyors ételnek bizonyult. Gyorsan megfőztük, gyorsan tálaltuk és gyorsan lemondtunk róla. Azt hiszem, maradok a nyers osztrigánál.

Lettuce Soup

Salátaleves

- sok-sok saláta
- ecet
- cukor
- só
- tojás
- víz
- liszt
- pirospaprika
- szalonna
- olaj

A hozzávalókat érzéssel kell kezelni.

A salátát ecetes-sós-cukros lobogó vízbe teszem és pár percet főzöm. A levesbe egy kis tartalmat, azaz tojásrántottát teszünk, majd egy rántással besűrítjük és sült szalonnadarabokat teszünk hozzá.

Ha kész, elmegyünk a piacra és veszünk ebédre osztrigát.

8 megjegyzés:

Christine írta...

Azt hiszem egy ilyen étel felszolgálása válóok számba megy a férfinépnél. :-))

monika76 írta...

Én szeretem, de máshogy készítem. Kevés olajat melegítek, 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymát dobok rá, kavarok rajta hármat és hozzáadom a darabokra tépett salátaleveleket. Összeforgatom, pici só, 1-2 deci víz(ki hogy mennyi lével szereti), fedő. Pár perc után mehet a cukor, 1-2 ek tejföl, pici ecet. Tányérra szedve sült füstöltszalonna darabokkal szórom meg, langyosan vagy nyáron hidegen adom. Férfiak nem, de nők és gyerekek imádják. Némi fehérkenyér finom mellé.

olajbogyó írta...

Pedig az elképzelés tetszik, lehet hogy fogok ezzel próbálkozni!

ribizlifozelek írta...

Nalunk a nok se szerettek... Sot.
Nem volt rossz ize, de nem a mi izvilagunk. De majd Monika receptjet is kiprobalom, ha megint rengeteg salata lesz itthon.

monika76 írta...

Off, de leírom ezt az egyszerű tésztareceptet, talán kedvelnétek.
2 személyre 16-20 dkg tagliatelle, al dente
a szószhoz:
15 g vaj
10 g liszt
1-1,5 dl víz vagy leves
2-4 ek tejszín
1 ek kapribogyó (üveges kiszerelés lében)összevágva
2 csipet kapor (opcionális)
só, bor ízlés szerint
Vajat felmelegít, liszt rászór, zsemleszínűre pirít, felenged vízzel, keverget, minden mást is beleszór, összeforral, tésztával összkever, kész.
Láttam jókat esztek, azért. :)

Névtelen írta...

inkább salátás bablevest készitettél volna.

ribizlifozelek írta...

Monika, megcsinalom!

Nevtelen, majd csinalok salatas babot is.

Observer írta...

brrr
legyen inkább zöld borscs!