2011. március 8., kedd

A polgármester szobrai

Mayor with Snowball

James Curley ellentmondásos ember volt.
Börtönben ült, amikor bostoni tanácsosnak választották. Nélkülöző ír családból származott és massachusettsi kormányzóként rendszeresen árulta befolyását annak, aki több pénzt kínált neki. A bostoniak szenátornak is megválasztották kétszer. Négyszer pedig Boston polgármesterévé választották - egy alkalommal úgy, hogy csalásért épp börtönben ült. Egy éven át a dutyiból vezetette a várost.

Curley vitatott személyiségnek számított, de volt stílusa. Kritikusai is elismerik, hogy sokat tett a városért. A szegények bálványozták, a gazdagok megvesztegették.

Harminc évvel halála után szobrot emeltek neki. Egykori kedvenc kocsmájával szemben ül egy padon Boston belvárosában. A Curley-t ismerő emberek utálták az egyébként kifejezetten jó szobrot:

- Curley sose ült volna le egy nyilvános padra - mondták - Szerinte az nem méltó egy úriemberhez.

Valami lehetett a dologban, mert hamarosan megbízták a művészt, hogy készítsen egy másik Curley-szobort, egy olyant, ahol az egykori polgármester-szenátor-börtöntöltelék nem egy padon ül, hanem szónokol.

A szobor elkészült és a néhai polgármester büszkén dülleszti ki rajta impozáns pocakját, miközben kortesbeszédet tart a galamboknak.

Mayor James Curley Statue

2 megjegyzés:

NP írta...

nekem mindkét szobor bejön

ribizlifozelek írta...

Az ulovel kulonben nagyon jo 'beszelgeto' fotokat lehet csinalni.