2011. március 2., szerda

Filene's

Winter Street

A Filene's számomra A bostoni áruházat jelenti. Ez volt az első elegáns amerikai belvárosi áruház, amit meglátogattam. Boston közepén egymás mellett volt a két örök rivális, Filene's és a Macy's (azaz a "Macis"). A Filene's-t szerettem jobban.

Filene's

William Filene 1848-ban vándorolt Poroszországból Amerikába és 1881-ben nyitotta meg pici boltját, amit fiai fejlesztették fel az Egyesült Államok egyik első nagyáruházává. A cég leghíresebb boltja Boston belvárosában épült fel 1911-ben. Két évtized alatt az áruház kibővült és kiterejedt az egész háztömbre.

A Filene's tulajdonosai ezután kitaláltak a kedvezményes áru luxuscikkek árusítását is. A leárazott kifutó modelleket az alagsorban kínálták. A Filene's Basement fogalom lett, csakúgy, mint a Filene's leárazási rendszere.

Filene

Az alagsorban minden árura árcédulát ragasztottak, amin nemcsak az árat, hanem a dátumot is jelölték, amikor a termék bekerült a leárazott termékek közé. Hat nappal később az ár 25%-kal csökkent. Újabb hat nap múlva az eredeti kedvezményes ár feléért lehet megvenni a cuccot. Hat nap múlva a negyedéért. Ha még hat napig nem kellett senkinek, mehetett jótékony célra. Az évek múltával a hat napból tizennégy nap lett, egyébként a rendszer változatlan maradt.

Filene's

Itt az alagsorban tartották az esküvői vásárokat is. A lelkes menyasszonyok órákkal nyitás előtt ott toporogtak a bejáratnál, majd sikítva beözönlöttek a boltba és hörcsögként vetették rá magukat a ruhákra. Szín és méret nem számított. Amikor lehiggadtak a kedélyek és vége lett a tömeghisztériának, a szende menyecskévé visszaváltozott fúriák elkezdték csereberélni a zsákmányt.

Filene's

Sok mindent vettünk itt ajándékba és magunknak az Amazon előtti időkben. Több karácsonyra itt vásároltunk be, de az itt fillérekért vett ruhahordozó néha ma is utazik velünk. Kedvenc nyakkendőim közül több is innen származik. Amerikában az első utcai karácsonyfát is itt láttam.

Nem szeretek boltba járni, de a sok nem szeretem bolt küzül a Filene's-t szerettem talán a legjobban. Az emeleten békebeli elegancia, az alagsorban meghitt káosz uralkodott.

Filene's

Nem sokkal azután, hogy eljöttünk Bostonból a válság utolérte a Filene's-t. Az áruházlánc tönkrement, eladták. Az új tulajdonos is megszabadult tőle. Pár Filene's és Filene's Basement ma is létezik, de az igazi Filene's-t bezárt. Egy befektetőcsoport megvette az egész háztömböt, a védett homlokzatokat megtartotta, de az épületeket teljesen kibelezte, hogy valami újat építsen. Aztán a válság következő hulláma elfújta az egész tervet és a Filene's ma szomorúan, magányosan áll a belvárosban.

Remélem, megújul, de akkor már mindenképp más lesz és az alagsorba se lesz nagyon érdemes lemenni.

Filene's

3 megjegyzés:

Orsi írta...

Amikor New York-ban laktam sokat jartam az ottani Filene's-be... SOT!! meg a hires/hirhedt 'running of the brides'-on is reszt vettem az eskovom elotti idoszakban :-) mondjuk en nem kora reggel mentem csak kesobb de igy is izgi volt!

globalgrover írta...

ja most latom hogy nem a globalgrover-nevvel voltam bent a rendszerben de hogy tudd Orsi = Globalgrover :-)))

ribizlifozelek írta...

Orsi, koszi! Eloszor azt hittem, egy masik Orsi volt :) Csodalkoztam is a New Yorkon...