2011. március 1., kedd

King's Chapel

King's Chapel

A King's Chapel nem egy formás templom. Az oszlopcsarnok robusztussá teszi a templomot. A dromedár benyomást tovább fokozza a bejárat fölé emelt torony. Kevés egyszerű forma felhasználásával szerintem nehéz ennyire dromedár és aránytalan épületet összehozni. Természetesen ez személyes vélemény, bizonyársa sokan vannak, akik szerint ez a világ második legszebb épülete a bostoni Government Center után. (Szerintem a Government Center nem annyira rossz épület, de erről majd máskor.)

Government Center

Massachusetts kormányzója úgy vélte, hogy mivel Anglia anglikán, ezért a sok puritán templom mellett ideje lenne egy anglikán templomot is építeni a gyarmaton. A bostoniak mindig is fura emberek voltak. Az 1640-es években nem volt egyszerű a hivatalos államvallásnak templomot emelni.

- Vennénk egy telket - mondta a legenda szerint a kormányzó az ingatlanosnak.
- Rengeteg telkünk van - felelte az ingatlanos.
- Üres az egész kontintens - tette hozzá.
- Anglikán templomot építünk rá.
- Sajnos nincs telek.

A puritánok nem voltak hajlandók telket eladni egy anglikán templom számára.

A kormányzó bő egy évtizedet gondolkodott, míg végül rájött a megoldásra. Boston egyetlen temetőjének egyik csücskét használta fel. Hatalmi szóval kiüríttette a szegletet és oda építtetett egy templomot. Mivel ezzel elfogyott a temető, ezért a közlegelő egy részét elkerítették és abból csináltak egy új temetőt 1660-ban.

A templom felépült. Kicsi volt, elegáns és fából volt. Hatvan év alatt a gyülekezet kinőtte. Kellett egy nagyobb templom. A probléma a szokásos volt: nem volt elég szabad terület. Volt, aki azt javasolta, dózerolják le a régi templomot és építsenek a helyére egy nagyobbat. Az ötlet alapjába véve jó volt, de egy komoly problámát is felvetett:

- Hova járunk az építkezés alatt?
- Kocsmába?

A javaslatot nem fogadták el. Inkább kompromisszumot kötöttek bostoni módra. Az új kőtemplomot a régi köré építették. Benn zavartalanul miséztek, zenéltek, énekeltek, kívül meg épült az új templom. Amikor elkészült, apránként szétbontották a régi fatemplomot és a deszkákat kiadogatták az ablakokon. A deszkákat hajóra rakták és eladták Új-Skóciába, ahol egy legózásban járatos ácsmester újra összerakta az templomot.

Csúnyának csúnya, de a története az jó.

King's Chapel Burying Ground

2 megjegyzés:

Phoebe írta...

Ma fogom elkesziteni a padlizsanlevest!Meggyoztel a hanyas kulsovel, megkivantam:DDD

ribizlifozelek írta...

Orulok, hogy meggyoztelek! Joetvagyat!