2011. március 20., vasárnap

Célpont: az 54-es épület - MIT Hacks 3

Green Building

A MIT, a Massachusetts Institute of Technology egyike a világ öt legjobb egyetemének. Neve kevésbé ismert, mint a listavezető Harvardé, mert MIT egy természettudományokra összpontosító kutatóegyetem.
Az MIT-t sokan kockafejű technokrata geek-ek gyűjtőhelyének tekintik, pedig nem igazán az. A diákélet pezsgő, valódi közösségi élményt ad. Ennek az életnek a hack-ek, a MIT-s diákok fantázidús csínyei szerves részét képezik.


Az MIT capmus legmagasabb épülete természetes célpontja a diákcsínyeknek. Az 54-es épület Cambridge és Boston jó részéről remekül látható, így minden egyes akciónak óriási közönsége van.

A hack-eknek két fő csoportra oszthatók: üzenet írni az épület homlokzatára ház százötven ablakánaka fényével vagy valmi szörnnyé átalakítani a toronyház tetején levő radarállomást (radardome vagy csak becézve radome).

Természetesen mindkét esetben először be kell jutni a lezárt toronyba.

MIT

Leggyakrabban az 54-es épület - amit Green Buildingnek is neveznek - fényeit gyújtják fel különböző termekben, hogy ezzel valamilyen fontos üzenetet írjanak ki a torony homlokzatára. Ezeknek a fénnyel írt üzenetekre az MIT zsargonban külön szó is létezik. Ez a zöldbeszéd, azaz a Greenspeak.

1969-ben az Apollo 11 holdraszállásakor az épület homlokzatán a 11-es szám virított. Karácsonykor az ablakok több alkalommal is fenyőfa-formát mutattak, Halloween-kor pedig töklámpásként világítottak a bostoni éjszakába. Amikor a részben az MIT-n játszódó és forgatott Goodwill Hunting Oscar-díjat kapott, az ablakokban hatalmas Oscar szobor jelent meg.

Ha pedig Red Sox meccs van, az ablakokon GO SOX felirat olvasható.

Nightwork: A History of Hacks and Pranks at MIT

Forrás:
T. F. Peterson, Nightwork: A History of Hacks and Pranks at MIT, MIT Press, Cambridge, MA 2003.

Nincsenek megjegyzések: