2011. március 9., szerda

Rockport és az egyes számú motívum

Rockport

A metsző, hideg szél belekapaszkodott a fejembe és megráncigálta Yoda fülét. Halászbárkák dülöngéltek a hullámokon. A fák nem hajladoztak a szélben - nem voltak fák. A tavasz azonban közeledett, a kikötő jege megrepedezett és a réseken leláttunk a kristálytiszta, mélyen kéklő tenger fenekéig.

Rockport

Azt hiszem, jól döntöttünk, hogy nem ide költöztünk januárban, bár a tengerre néző panorámaablakos lakás csábítóan hangztott.

Már láttam lelki szemeimmel, amint reggelente kötött gyapjúsapkában, kötött pulóverben kisétálunk a mólóra, ahol kevésszavú vén tengeri medvék pipával a szájukban kínálják a frissen fogott halat.

A hideg hatására felülvizsgáltam elképzeléseimet: valószínűleg itt télen még a frissen fogott hal is jéggé fagyva ér partot.

Rockport

Nem véletlen, hogy egész Massachussetts legjobb halászhelyét csak az 1700-as évek közepén népesítették be. Még a harcedzett telepesek is megfagytak volna itt. Amikor végre összeszedték bátorságukat - és jó sok tüzifát, gyorsan építettek két mólót és pár házat. Ekkor még Rockport-ot ironikusan Sandy Beachnek hívták. Idővel a falu gránitot kezdett bányászni, ekkor nevezték át a sokkal találóbb Rockportra.

A rockporti telepesek egy különleges vitorlás teherhajót is kifejlesztettek, amivel a gránittömböket fuvarozták egészen Floridáig. A vitorlások még 1920 körül is lelkesen szelták a habokat. Vesztüket nem a gőzgép, hanem a beton elterjedése okozta.

Stairs

Rockportnak erődje is volt: az Angol-amerikai háborúban 1812-ben a helybeliek összedobtak egy kis halpénzt egy erődített tornyra és pár ágyura. Sajnos éjszakai őrségre már nem telt, így egy angol fregatt az éj leple alatt partratett pár tengerészt, akik elfoglalták az erődöt, elvitték a készleteit és elkezdték lebontani a falakat. A feldühödött és fegyvertelen falusiak kamáslijukat használták parittyának és köveket hajigáltak az angolokra.

Az angolok úriemberek voltak és nem lőtték halomra a falut.

Rockport

Rockport nem sokkal a háború után művésztelep lett. Festők költöztek be azokba a düledező
viskókba, ahova már a hajópatkányokat se engedték be. A festők fizettek és festettek. A kikötő legjellegzetesebb piros raktárházát rosszmájú műértők idővel az Egyesült Államok legtöbbet festett épületének nevezték.

Rockport

Rockport turistacsapdává alakult. Nyaranta a turisták vagyonokat fizetnek azért, hogy kikötőre néző lakásban lakhassanak. A legtöbb helybeli beljebb költözött a szárazföldre és kiadja házát a városiaknak.

Motif Number 1

Nincs az a düledező kalyiba, amit nem lehetne nyáron kiadni. Télen valószínűleg más a helyzet. Télen a falu kiürül. Nem véletlen, hogy az itt forgatott legtöbb filmben Rockport alaszkai faluként szerepel. Ha valaki autentikus téli halászfalut szeretne látni, ide kell jönnie megfagyni.

Rockport

Mi szerencsére csak sétálni jöttünk ide. Megcsodáltuk a bezárt boltok kirakatait, a kihalt utcákat, a festői mólókat, majd ettünk egy rántottkagyló-rántottrák menüt rántotthallal, majd a fagyhalál beállta előtt elmenekültünk.

Azért szeretjük Rockportot.

Ritkán mondhatjuk el, hogy a vendéglő személyzetén és pár halászon kívül mi vagyunk egy település egyedüli látogatói.

Rockport

Nincsenek megjegyzések: