2011. március 3., csütörtök

Bank-odüsszeia - hogyan váltsunk be csekket?

Zion First National Bank

A postás hozott egy csekket. Mindig öröm, ha csekk jön és nem számla. Ez a csekk sokáig kergetett minket. Még decemberben állította ki a utahi egyetem ötven dollár ötvennyolc centről. Ennyit költöttünk valamelyik vitaklubon rágcsálnivalóra.

A számlák átrágták magukat az egyetemi adminisztráción, majd elindultak a tanszékre. Az ünnepek miatt meglehetősen lassan haladtak, jó tíz munkanapba tel, míg megtették a pár méteres távolságot a két iroda között.

University of Utah

A tanszéki titkárságon aztán megakadtak. Ezeket a csekkeket csak személyesen lehet felvenni, ami Bostonból kicsit problémás. Természetesen pár emillel sikerült elintézni, hogy küldjék utánunk a csekkeket. A csekkek elindultak utánunk Salt Lake Cityből és pár hét után könnyek közt találkoztunk Bostonban.

Nehéz volt begyűjteni a csekket, de megszabadulni tőle még nehezebbnek bizonyult.
Három bankkal állunk Utahban kapcsolatban. Egyiknek sincs fiókja Bostonban. A legközelebbi Wells Fargo fiók tőlünk százhúsz kilométerre található Hartfordban.

Olyan bank, ahol nincs számlánk, nem fog beváltani nekünk csekket.
Egyes szupermarketekben szerénytelen díjazásért készpénzre váltják a csekkeket. A Walmartnak is és a közeli Shaws-nak is van ilyen szolgáltatása. Potom hat dollárért a Shaws szívesen csinált volna készpénzt az ötven dollár ötvennyolc centet érő papírból, HA a csek két hétnél nem lett volna régebbi. De az volt.

Growl

Pedig jól indult: a pénztároskisasszony, csodálkozott, hogy nem bankba megyünk a csekkel. Amint megtudta, hogy milyen messze van legközelebbi bankunk, nagyon kedvessé vált. Egy titkosító készülékbe be kellett pötyögni a személyi számnak megfelelő SSN-t (Social Security Number), aztán egy ketyere elnyelte a csekket. És kiköpte. Régi volt.

A pénztáros javasolta, menjünk vagy egy Western Unionba vagy egy főutcai üzletbe, ott úgy tíz dollárért pénzzé alakítják a csekket.
A csekkbeváltásnak ezt a módját főleg olyan illegális bevándorlók alkalmazzák, akiknek bankszámlájuk sincs. Másnak van bankszámlája. Nekünk bankszámlánk és pechünk volt. A hartfordi kirándulás tünt a legjárhatóbb útnak: elautózunk Connecticutba, beváltjuk a csekket és egyben el is költjük. Kirándulunk belőle egy jót.

A dolog azonban nem hagyott minket nyugodni. Nem létezik, hogy ne legyen egyszerűbb módja a csekk beváltásának. A Wells Fargónak nem volt online csekkbeváltó szolgáltatása. A Chase-nek igen.

Banking

A rendszer pofonegyszerű volt. Le kellett tölteni a Chese szoftverét a telefonra. A letöltött szoftverrel regisztrálni kellett a telefont: a beírtuk jelszónkat és azonosítónkat. A bank erre küldött egy azonosító kódot az emilcimünkre. Ezzel aktiváltuk a programot.

A következő lépés zseniális volt.
A program aktiválta a telefon fényképezőgépét. Mi lefotóztuk a csekket elölről, hátulról. Kitöltöttük az adatlapot, aztán a program elküldte az adatokat.

Pár perc múlva a bank rátette a pénzt a számlára.

Azért majd elmegyünk Hartfordba.

Banking

4 megjegyzés:

monika76 írta...

Hát ez óriási lájk!

globalgrover írta...

Chase szamlam volt amig New York-ban laktam, de miutan egy eve atkoltoztunk DC-be es itt nem volt a kozelben Chase fiok igy megszuntettem. Most a TD Banknal vagyok de remelem mar nem sokaig mert nagyon benak. Legalabbis itt DC es kornyeken.... a sztorid hatalmas volt :-)

NP írta...

fantasztikus! mennyi volt a költsége? kellett hozzá számlát nyitnotok?

ribizlifozelek írta...

Monika, globargrover, koszi!

Observer, a Chase-nel van szamlank. A Chase semmilyen kezelesi koltseget nem szamitott fel.