2011. március 31., csütörtök

Miért hód? - Tim a MIT-en

Beaver

- Nincs kabalaállatunk.

- Van pecsétünk, van címerünk, minek nekünk kabalaállat?

- Másnak is van.

A MIT elnöke, Richard C. Maclaurin ezzel meg lett győzve. 1914-ben, egy New York-i vacsorán öregdiákok, támogatók és egyetemi vezetők elhatározták, hogy az MIT-nek lesz kabalaállata.

- Milyen állatot válasszunk?

- Legyen a kenguru! Ugrálva, kisebb, nagyobb lépésekben halad előre, mint az MIT és a tudomány!

- Legyen az elefánt! Okos, keményen dolgozik és ugyanolyan, mint egy MIT-n végzett ember, lehetetlen nem észrevenni.

- Nem jó, ezek nem amerikai állatok.

A sok vezető ezek után a szakirodalomhoz fordult. Felütöttek egy amerikai állatokkal foglalkozó könyvet (William Temple Hornady: The American Natural History: A Foundation of Useful Knowledge of the Higher Animals of North America, 1906), majd kiválasztották a hódot.

A hód az állatvilág egyik legjobb mérnöke. A MIT főleg a természet- és a mérnöki tudományokkal foglalkozik, így a hód ideális választás volt. Ráadásul - tették hozzá - a hód, akárcsak az igazi MIT-s diák éjjel dolgozik.

Boston

A hódot idővel nem hivatalosan Tim-nek kezdték hívni. Tim, Facebook oldala szerint a Charles-folyóban lakik, munkáltatója az MIT - ahol jelenleg többek között lézerhűtő technikusként is dolgozik. Tim politikai nézetei világosak és egyértelműek. Szerinte a következő amerikai elnöknk MIT-s diplomája kell legyen.

2009 MIT CPW Me and Tim the Beaver

Az első hódruhát 1957-ben készítették és egészen 1999-ig használták. Ekkor szegény elaggott hódot igazi mérnöki leleménnyel tartották egyben: orra megkopott és a szeme is állandó javítást igényelt. 2000-ben így új hódruhát vettek fel. A ruha modern, irhája alatt van hely jégakkuknak, hogy a "hód" ne kapjon hőgutát a melegben.

A hódruhát az egyetemtől lehet bérelni (ehhez ki kell tölteni egy hódbérleti kérelmet. Csak MIT-s diákszervezetek és tanszékek juthatnak hódhoz és csak az MIT campuson. Aki ilyenkor felölti Tim ruháját, az egyetem képviselőjévé válik és ennek megfelelően is kell viselkedjen. Azaz nem űzhet csúfot a Harvardból.

Timet hosszú pályafutása alatt egyszer érte komoly inzultus: 2009-ben az MIT-en is meghúzták a nadrágszíjat és így a 1.45 millió dollárral kevesebb pénz jutott a diáksportra. Ekkor ismeretlen, műanyagsugárvetőkkel és lézerkardokkal felszerelt álarcosok elrabolták Timet egy diákrendezvényről. A hódrablók felvették a kapcsolatot az MIT-vel és követelték a költségvetés felülvizsgálatát. Az MIT bejelentette, hogy nem tárgyal terroristákkal. Ezt követően a hódot elegedték és Tim ma is lelkesen integet és bukfencezik az MIT rendezvényeken.

MIT

Források:
- A Tim-es fényképeket Theplay és JGD JGD készítette.
- Shiny new beaver mascot has debut, Tech Talk, 2000, május 10.
- Shreyes Seshasai, Students Abduct Tim The Beaver, Demand Sports Teams Spared, The Tech, 2009, április 14. (Vol 129).
- Aaron D. Mihalik, School Mascots, The Tech, 1999, május 11.

Nincsenek megjegyzések: