2009. január 25., vasárnap

KFC


One chicken to rule them all
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pár éve olvastam valami feledhető krimit, ahol a fordító a következő mondatot adta a főszereplő szájába:
- Találkozzunk Sanders ezredes éttermében, azt biztos nem figyelik.

Valószínűleg eredetiben arról lehetett szó, hogy a város összes Kentucky Fried Chicken éttermét mégsem figyelhetik a gonoszok.

Sanders sem volt a szó klasszikus értelmébe vett ezredes. Sanders kubában szolgált a huszadik század elején, minden volt tűzoltó, vasautas és szakács. Katonai rangját nem ekkor, hanem jóval később tiszteletbeli címként kapta Kentucky kormányzójától.

Why did the chicken cross the road?

Sanders kitalált egy nagyon finom rántottcsirkereceptet. A rántottcsirkét az indianai henryvillebeli benzinkútja büféjében árulta. A büfé vendéglővé nőtt, majd épült mellé egy szálloda is. Aztán megépült az autópálya, az emberek meg inkább száguldoztak és maximum másféle pipik kedvéért álltak meg. Sanders nyugdíjba vonult és amikor megkapta első, 105 dolláros nyugdíjcsekkjét 1955-ben, 65 évesen, úgy döntött, ideje valami újba kezdeni. A 105 dollárból utazni kezdett és létrehozta a Kentucky Fried Chicken franchise hálózatát.

Bucharest

Pete Harman volt az első, aki fantáziát látott a rántottcsirkében, így a legelső Kentucky Fried Chicken Utahban nyílt meg. A két ember bonyolult szerződést kötött: minden egyes eladott csirke után az ezredes kapott tíz centet. Ügyvédekkel se nagyon vacakoltak, a szerződést úriember módjára kézfogással pecsételték meg.

A világ első Kentuckyja azóta is jól van. Igaz, a modernizációs láz keretében az eredeti épületet lebontották, hogy később nosztalgia jegyében részben helyreállíthassák az eredeti belsőt. A csirke viszont továbbra is rántott és ropogós.

First franchise KFC of the World

2 megjegyzés:

Peter Barabas írta...

Éppen ma ettünk a KFC-ben, a saláta még mindig mesés :)

ribizlifozelek írta...

Az a salata...