2008. március 7., péntek

Egy a székhely


PO boxes
Originally uploaded by ribizlifozelek

Magyarországnak van egy zászlója egy parlamentje, ami egy szép nagy neogótikus épületben székel. Az Egyesült Államoknak van egy zászlója és egy szövetségi “parlamentje”, ami egy nagy kupolás házban ülésezik. Kiribatinak van egy zászlója és egy parlamentje, ami egy épületben ül össze. Az Európai Uniónak van egy zászlója és van egy parlamentje, ami három városban (és országban) lévő kilenc épületben ülésezik.
Az EU parlament épített területének 20%-a Luxemburgban van 50% Brüsszelben leledzik. 30% Strassbourgban. Az elsőben van 2000 iroda. A másodikban 3000 iroda. A harmadikban 2200 iroda.
A mi EU-nknak van 732 képviselője. Minden képviselőnek van irodája Luxemburgban, Brüsszelben és Strassbourgban.
Strassbourgban 12 plenáris ülést tartanak évi 60 napon át. Nem úgy kell elképzelni a dolgot, hogy mint a költöző madarak, a képviselők télen elhúznak két hónapra. Havonta egyszer, egy hetet székelnek Strassbourgban, aztán hármat Brüsszelben. Erre a tizenkét hétre napra a képviselők, a titkárok, tolmácsok, bürokraták és a papírok mind mind átköltöznek Brüsszelből Strassbourgba. Közben 20.000 tonna CO-t pöfögnek a levegőbe. Szépen megteszik a maguk 450 km-ét és nézik az Unió tájait. Elvileg. Egynegyedük úgy gondolja, minek elmenni olyan messzire (legalábbis nem szavaz). Ez különben jó dolog: az Unió kibővitése előtt 3000 ember vándorolt innen-oda és onnan-ide. Most, hogy még többen vannak az Unióban, még többen mozognak fel alá.
A strassbourgi épület egyébként üresen áll, de hát takarítani, fűteni kell, így a 60 nap épületfenntartási költség a brüsszeli lakhatási költségek 70%-ára rúg.
A parlament azért költözik, mert Franciaország nagyhatalom, EU parlamenti székhely és mert a franciák megbékéltek a németekkel. Stb. Egyfelől a megbékélésért nem pénz a rongyos 200 millió Euró, amibe a hurcolkodás kerül. De azért lehetne maradni Brusszelben is.
Pár uniós képviselő - nem franciák - utazásellenes kampányt indított. Az online peticiót eddig 1.200.000 EU-s polgár írta alá.
Ha esetleg a T. olvasó is aláírná:

http://oneseat.eu/

Nincsenek megjegyzések: