2009. április 23., csütörtök

Városháza


City Hall
Originally uploaded by ribizlifozelek

A városháza Salt Lake City egyik legjellegzetesebb épülete. A neoromán várkastélyszerű irodaház pont a régi és a modern könyvtár mellett található. Annyira törnyos, hogy amikor először megláttam, azt hittem, ez a katolikus székesegyház.

Nem véletlenül hasonlít egy egyházi épületre - rossznyelvek szerint az 1892-96 között emelt épület a mormon Temple világi ellenpontja. Történelmileg a hasonlat nem teljesen helytálló: a városházát a mormon többségű önkormányzat kezdte el építtetni. Az ellenzék pedig az LDS egyházat a közpénzek pazarlásával vádolta meg. Amikor hatalomra kerültek, leállíttatták az építkezést - még csak az alapozás volt kész - és minden egyes részletbe belekötöttek, majd kissé áttervezték a város házát.

City hall

Az újabb tervek szerint épülő 19. századvégi irodaház valóban a Temple parafrázisa lett. Tornyáról Columbia figyeli Moronit. Ekkor már a mormon párt vádolta az új önkormányzatot az adófizetők pénzének eltékozlásával. A dologban volt is valami, az eredetileg 300,000 dolláros költségvetést majdnem négyszeresen lépték túl, pedig több "pazarló" elemet ki is vettek a tervekből.

City Hall

Noha városházának szánták, majdnem húsz évig a utahi parlament használta a jelenlegi államháza elkészültéig. Ekkor végre beköltözhettek a megrendelők.

Beehive

Hetven év után le akarták bontani, hogy valami újat építsenek a helyére. Szerencsére ez csak terv maradt, inkább felújították az épületet és hasonlóan a helyi parlamenthez és a Templehöz földrengésállóvá tették. Az önkormányzat és az egyház versenye tovább tart. (Persze addig jó, amíg így versenyeznek.)

City Hall

Nincsenek megjegyzések: