2011. március 24., csütörtök

Mike cukrászdája

Hanover Street

Ha olasznegyed, akkor Hanover street. Ha Hanover street, akkor Mike. Ha Mike, akkor cannoli.

2002-től rendszeresen felbukkantunk Mike-nál. Végigálltuk a sort, pedig néha kilógott az utcára is és vettünk cannolit. A piac után is gyakran bevettük magunkat az olasznegyed utcalabirintusába, elmentünk Mike-hoz és vettünk cannolit.

North End

Ha vendégeink voltak, megmutattuk nekik Bostont, Cambridge-t, majd elmentünk Mike-hoz és ettünk cannolit.

Canolli

A cannoli egy olasz-amerikai sütemény. Az Egyesült Államokban a cannolit tipikus olasz süteménynek tarják, a cannoli azonban egy igazi sziciliai sütemény, amit Palermóban találtak ki.

Quattro Canti

A cannoli - amit a becsületes olaszok csak cannoli siciliani-nak neveznek eredetileg ünnepi sütemény volt. A szicíliaiak karneválkor sütötték és a rudacskákat termékenységi szimbólumoknak tekintették. Volt, akinek nagy volt a cannoló-ja, volt, akinek kicsi, másoknak meg közepes.

Canolli

Az eredeti cannoli ropogós sülttésztacsőbe töltött rikottasajtból és a sajtos végeket lezáró ízesítésből áll. Mivel a rikotta drága volt, az olasz bevándorlók gyakran maszkarpónesajtot használtak helyette, de a tésztát megtöltötték sok egyébbel, még túróval is. A cannoli igazi amerikai édesség lett.

A Hanover Street cukrászai híres, bostonszerte ismert cannoli-készítők. Mike-nál és a többi cukrásznál mindig rengetegen várnak az adagjukra, kivéve a vasárnapokat: ilyenkor a sorok még hosszabbak. Miután végigálltuk a sort, az eladók a finomságokat kis papírdobozba tették és színes spárgával átkötötték.

Modern Pastry

Ugyanilyen papírdoboz cannoli szerepelt a Keresztapában.

- Hagyd a pisztolyt, hozd a cannolit - mondja a nádas megöntözése után Peter Clemenza Roccónak, aki felkapja a hulla mellől a süteményesdobozt.



M-et is elvittem Mike-hoz. Vasárnap volt, a tömeg kilógott a boltból. Az utcán cannolira éhes olasz-amerikaiak tülekedtek és szidták egymást. M-nek tetszett a hangulat, de nem tetszett a tömeg.

- Annyira nem lehet jó - mondta és továbbmentünk. M nem tudja, mekkorát hibázott.

Pastry I

Hosszú évek után megint elsétáltunk Mike-hoz. Szombat volt, így csak pár ember várt a cukrászda előtt. Végiálltuk a sort és vettünk egy doboz csemegét.

Boldogan szorítottam magamhoz a dobozkát.

Hogy lehet cannoli nélkül élni?

Canolli

3 megjegyzés:

globalgrover írta...

en is ettem mar ilyet de annyira nekem nem jott be. azaz finom, csak nekem tul sok a kozepeben a toltelek. egyebkent nagyon jol neznek ki :-)

Phoebe írta...

nagyon nehezen, szerencsere a jo oreg trader Joeban van, negyesevel aruljak!Kivegzem a mochi jegkremem, epp aktualis lesz a cannoli..imadom.Az ert az oroszok szirokjanal nincs jobb!

ORsi írta...

kedvet kaptam hozzá, egy jó kis kávéhoz megennék egy jó kis töltött canollit. ami azért nagy szó, mert mostanság nem az étvágyamrólm vagyok híres:(