2011. november 22., kedd

A bankkártya négyzetesítése

Wilson Arch

2005.
Lihegtünk.
Meredek volt a lejtő és a hatalmas kőív pont akkorának látszott innen, mint lentről.

Ez volt az első alkalom, hogy a sima homokkövön másztunk felfele. Úgy nézett ki, mint hó, vagy a jég. De a utahi napsütés forróvá tette. És nem is csúszott.

A Wilson arch alulról is ugyanolyan döbbenetes volt, mint lentről, egy hatalmas, természetes kőív ugyanolyan természetellenes látvány, mint egy egylábon ugráló elefánt.

Lemenni nehezebb volt. Mindig azt hittem, lecsúszok a sziklán. Persze nem volt csúszós, de akkor is. Úgy nézett ki.

Wilson Arch

A Wilson arch pont az országút mellett van. Megálltunk, megmásztuk és mentünk volna tovább, ha nem bukkan fel a navajo néni türkiznyakláncokkal. Gyönyörű türkiznyakláncok voltak és még valódinak is látszottak. Készpénz hiányában azonban nem vettünk türkiznyakláncot.

Ezt ma is bánjuk. (Érik a következő dél-utahi kirándulás.)

Wilson Arch


2011.

A navajo néni ma valószínűleg előkapna egy okostelefont a szoknyájából, beledugná a Square nevű kütyüt és már lenne türkiznyakláncunk.



A Square egy négyzet alakú, okostelefonba dugható hitelkártyaleolvasó. A Square egy zseniális találmány. Huszonvalahány dollárét megvehető az Amazonon Androidra vagy tízért az Apple boltban iPhone-ra.

Ezek után a felhasználó elmegy a piacra. Virtuálisan, mert az Android-piacra vagy az Almavásártérre kell menjen. Onnan letölti az ingyenes programot. Utána regisztrál. Ezt követően már csak hitelkártyák és emberek kellenek, amiket, akiket le lehet húzni.



Jön a vevő, megegyeznek az árban. A boldog Square tulajdonos a bankkártyát a kis négyzeten lehúzza, picit prüntyög a képernyőn és már meg is jött a pénz mobilhálózaton.

Az eddig látott mobil hitelkártyaleolvasók többsége olyan volt, mint a hightech kőbalta. Volt más is, vannak kisebbek is, de a Square a legkisebb.

A Square felhasználói díjai is egyszerűek (és nagyszerűek): 2.75% jutalék minden egyes vásárlás után. Kész. Ennyi. Nincs havidíj, átutalásonként fizetendő fix összeg, csak egy egyszeri 2.75%.

A dolog kiskereskedőknek éri meg, akik sok, de kisösszegű átutalást fogadnak. A hasonló szolgáltatást nyújtó vállalkozói számla esetében a különbségek szembetűnőek. Tíz dollár körüli tranzakciók esetén a Square nyer. Tízezer dolláros bevétellel és átlagosan tíz dolláros vásárlásokkal számolva a Square 275 dollárba kerül. Egy hagyományos számla 435-be.

Ha az összeg nagyobb, kisebb a Square előnye, sőt, ötven dolláros üzletek környékén tízezres bevételnél már megéri áttérni a konkurenciára. Kisebb bevétel esetén még mindig a Square a nyerő.

A konkurens cégek azonnal felháborodtak és nekiestek a Square-nek azzal, hogy a szoftverük nem biztonságos. A Square nekiesett a konkurens cégeknek, hogy biztonságos. (Szerintem ha az ember kiadja a kezéből a bankkártyáját, akkor az már nem biztonságos: vizuális úton is hozzá lehet férni pár alapinformációhoz. Ha egy vendéglőben elviszik a kártyát, már lelophatják róla az adatokat. Ha a kofa egy pillanatra elfordul vele, már lelophat róla mindent. A bankkártyák ilyenek. A bankok meg olyanok, ha szólunk, hogy lemásolták a kártyánkat és lopják a pénzünk, visszaadják.)

A Square egyszerű. A Square működik. Belegondoltam, mikor lehet így fizetni a navajo anyókáknál a sivatagban.

Akkor, ha lesz ott mobil lefedettség.

Go straight/ ahead

További info:
Square: https://squareup.com/
No square: http://socialtimes.com/verifone-attacks-mobile-credit-card-processing-company-square_b41456
Yes square: http://latimesblogs.latimes.com/technology/2011/03/square-answers-verifones-accusations-on-security-of-mobile-credit-card-reader.html
Négyzetezés: http://feefighters.com/square-calculator

5 megjegyzés:

Parmezán írta...

Nagyon érdekes; talán még valami. Az USA-ban már három versengő mobil kártyaleolvasó cég is működik: a square, az intuit (gopayment) valamint a verifone, mint a legnagyobb. mindhárom cég igyekszik a lehető legtöbb új ügyfelet megszerezni. Becslések szerint a 30 dollár alatti összegeknél a cég veszít, ami valószínűvé teszi, hogy a tranzakciós költségeket növelni fogják később (a 2.75% mellé valamilyen fix összeget, vagy havi előfizetési díjat szednek).

Idén áprilisban debütált az európai Izettle (svéd) cég, amely hasonló kütyüvel (iphone, persze) jelent meg, ami a mágneskártya helyett a csipkártyás kártyákat tudja használni. Ők 2.75% plusz tranzakciónként 15 cent díjat szednek.

Boston2 írta...

Érdekes rendszer, én is épp ma nézegettem a hírekben.

Kicsit engem is aggasztana a biztonság. Nem is annyira a Square oldaláról, hanem a mobilvírusok és a mindenféle open wifi hálózatok biztonsága miatt.
És persze nagyon rossz tapasztalataim vannak a mobilinternet sebességével, stabilitásával és lefedettségével erre mifelénk.

Unknown írta...

Ezt meg kell mutatnom a páromnak, kütyürajongó! :)

Christine írta...

Ma megint tanultam valami újat. :-))

Névtelen írta...

Nálunk is megjelent a kukapénzt beszedö, mobiltelefonnal és valami kütyüvel, hogy nem kell kp-ban fizetni, hanem lehet bankkártyával is.