2011. november 5., szombat

Madárkák - egy tanulságos történet

Enyem!

Etetjük a madarakat a kertben.
Kiteszünk nekik egy kis szotyit, a madárkák pedig eszegetnek az etetőből.

Mindenféle madár jön: verebek, galambok, vörösbegyek, kékszajkók tülekednek az etetőnél és fürdenek a medencében. (A medence egy perverz dolog, egy elöregedett serpenyőt neveztünk ki madármedencének. Éhínség esetén csak rá kell tenni a serpenyőt madarastul a gázra és már kész is az ebéd.)

A madarak rossz hatásfokkal esznek: rengeteg mag lehullik a földre, amit a madárkák otthagynak és csak a kényelmes etetőből zabálnak két csőrre. A fa alatt kis napraforgóerdő nőtt ki. Végén oda jutottunk, hogy felmarkoltam a rengeteg magot, héjat, törmeléket és visszatöltöttem az etetőbe. A reciklált mag egyre gyorabban fogyott, ahogy egyre kevesebb szotyi volt az edényben. A madarak azonban szó szerint tojtak a fa alatt heverő magokra.

Tegnap leesett az első hat centi hó és a hidegtől halálra rémült (és fagyott) madárkák pillanatok alatt kizabálták az etetőt és ekkor olyat tettek, amit eddig még soha: elkezdték kikaparni a hó alól a lehullott magokat.

Ránéztünk az ablakból a szorgalmasan kutató tollasokra és felsóhajtottunk:

- Milyen emberiek.

Winter

5 megjegyzés:

Boston2 írta...

Pragmatikusak.
A földön nagyobb a veszélye, hogy Oszi elkapja őket és a magokat keresgélni kell, míg az etetőben terül-terülj-asztalkám várja őket, macskamentes helyszínen. :)

zsi írta...

Úgy látom, azok a felhők még 16 cm havat tartogatnak. :/

Jó Sir Robin a bátor írta...

Fotózzátok az éhes vendégeket?

zsi írta...

Jó Sir Robin: :) he-he

ORsi írta...

enni vagy megenni hagyni (magukat) ez itt a kérdés.