2014. február 28., péntek

Kórház a város szélén



- Daybreakbe?
- Daybreakbe.

Sz. megkért, vigyük már be az ügyeletre.
Daybreakbe, mert ott nem kell soha várni.

Bevittük.



A közeli ügyelet helyett Daybreakbe, ami az autópályákon is túl, az üveghegyen is túl, az Oquirhh-hegyláncon innen, a Bánya alatt található.

Egyelőre alig lakik itt valaki, a település még épül.



A kórház meg ott áll üresen a pusztában. Hétköznap többen lehetnek, de vasárnap az épület kisértetiesen elhagyott volt.



- Van itt egy kávézó? - kérdeztük a nővért.
- Van. Hétköznap.

Bólogattunk. Nem is vártunk mást.

Már láttuk a villamosvégállomást és már akkor sejtettük, hogy Daybreak előtt fantasztikus jóvő áll. A jelent meg egyelőre hagyjuk.


2014. február 23., vasárnap

Meditáció



K, a szomszéd az autóban ült.
Járt a motor.
Fel volt kapcsolva a reflektor.

K az autóban ült, ami egy elfogadható dolog - ki állna egy autóban?

Azért volt pár furcsaság a dologban. Például az, hogy reggel négy óra volt. Ez olyan időpont, amit csak speciális karórák mutatnak.

A másik furcsaság az volt, hogy K már jó fél órája ült az autóban. Járó motorral és felkapcsolt lámpával.

Tudom, ez egy szabad ország, de azért furcsa volt.

K esténként és délutánonként is szokott üldögélni az autójában.

Lehet, hogy meditál.

Vagy olcsóbb az autót kifűteni, mint a házat. A villanyt meg azárt kapcsolja fel, nehogy valaki nekimenjen. Az autóbeállóban. K szabálykövető.

Meg jó ember.
Egyszer majd megkérdezzük tőle, min meditál hajnalonként járó motornál.
Addig is lessük.

2014. február 22., szombat

Frissítés



- Kérjük frissítse az alkalmazást - pattant fel az ablak és az alkalmazás nem volt hajlandó frissítés nélkül művödni.

Frissítettem.

- Kérjük töltse le az operációs rendszer újabb verzióját - és az alkalmazás nem volt hajlandó működni.

Inkább kerestem egy másikat.

2014. február 20., csütörtök

Élni és élni hagyni



Ribizlifőzelék utahi sörcimke-gyüjteménye újabb darabbal gyarapodott.

Ez a sör a melegházasságot támogatja és hasonlóan a többihez, szerintem nagyon jó és ötletes.

A világ nem bonyolult, csak élni kell és élni hagyni. Egészségünkre!

2014. február 19., szerda

Intermezzo - Whatsapp



Most olvastam, hogy a Facebook 19 milliárd dollárért megvette a Whatsapp-ot. Lehet, hogy Zuckerberg nem tudta, hogy egy dollárért letölthette volna?

2014. február 17., hétfő

Del Mar al Lago



Perui. Halvendéglő. Tengeri halból. Salt Lake Cityben.

Ezt ki kellett próbálni. Többször is. A Del Mar al Lago (a tengertől a tóhoz) komoly környezeti változást jelenthet, akármelyik tengerről is legyen szó, annak ellenére, hogy a tó az nagy és sós. Mert a nagy és sós tóban nincs hal (se).

Talán ezért is kértünk egyik alkalommal egy steak-et is a Del Mar al Lagóban. Biztos, ami biztos, a legközelebbi hallelőhely ide ezersok kilométer.



A steak jó volt.
A rántott polipot nem lehetett elrontani.

Aztán jött az igazi kaland. A ceviche.

A cheviche az valamilyen citromfélével érlelt, fűszerezett nyers tengeri hal. Vagy kagyló. Szóval, bizalmi étel, ami valahonnan az ősi Peru környékéről származik és ami végső formáját akkor nyerte el, amikor a spanyolok a hódítással, halállal meg egyebekkel együtt elhozták a citromot az Újvilágba.

A Del Mar al Lago chevichéja nagyon jó.
Gollam nem evett annyi nyers halat mint mi. Csak a mi nyershalunk friss volt.

2014. február 13., csütörtök

Intermezzo - Egészséges étrend



- A lapokon lévô kérdôívvel értékelhetitek a kurzust - mondta a szakács egy fantasztikus fôzôóra után. 

Fotó készült ugyan, de a hatalmas steak-ek gyorsabban elfogytak, mint ahogy a fény visszaért a kamerába. 

- A lap aljára lehet ajánlásokat is írni, hogy milyen tanfolyamot szervezzünk. Azt az egyet kérem, senki se írja, hogy egészségtudatos táplálkozás. 

- Mi összeszedtük az anyagot. Az elmút négy évben tucatszor meghirdettük, de csak egyszer jelentkezett rá két ember. De ôk is lemondták...

2014. február 11., kedd

Profi ügyintézés


t
Karácsonyra Á-nak meglepetésként egy előfizetést vettem a Budapest Folyóiratra. A meglepetés nem volt tökéletes: a megajándékozott semmit sem kapott, csak egy díszes oklevelet tőlem, miszerint kapott egy előfizetést..

- Izé, megérkezett az első szám? - érdeklődtem.
- Milyen első szám?

Ezek után írtam Török Andrásnak, a folyóirat lelkének. Ehhez Ribizlifozelek előbújt a barlangjából és legjobb meggyőződése ellenére Facebook-ot használt.

A válasz perceken belül megjött és minden tudnivaló benne volt: kinek kell írni.

Írtam.
Reggelre megjött a válasz: megkérdezik a postát, aki a folyóiratot kihordja.

Három napon belül megérkezett a lap és mindenki boldog volt.

Happy End.

2014. február 8., szombat

Ici-pici enchilada



Az enchilada az legalább annyira tipikus mexikói fogás, mint a chili con carne. Egy tisztességes mexikói valószínűleg enchiladát eszik chili con carnéval és burritóval. Vagy nem.

Az enchilada olyan tipikus étel, hogy valószínűleg Cortés-t is ezzel kínálták az indiánok két mészárlás között. Az enchilada természetesen bekerült az első mexikói szakácskönyvbe is 1831-ben. (Ha az aztékoknak, toltékoknak volt is szakácskönyvük, azokat a spanyol inkvizítorok elégették. Lehet, mert nem szerették a chilit.)

Az eredeti enchiladák még egy lepényre (tortillára) tett szósz volt. A modern enchiladák sokkal kifinomultabbak: a kukoricalepényre tesznek kukoricát, paradicsomot, babot meg minden mást. Például chilipaprikát. Az enchilada szó is annyit jelent, mint chilivel ízesített.

Egy egyszerű enchiladához nem kell sok minden:



A sok konzerv nem igazi gasztroterrorizmus. A lassúszakácsban lassú tüzön fél nap alatt elkészített ételben annyi vitamin marad, mint egy óegyiptomi múmiában.



Csirkés enchilada

- 9 kukoricalepény (szakszóval tortilla)
- 1 konzerv kukorica
- 2-3 pohárnyi főtt csirkemell
- ízlés szerint csípős vagy édesnemes paprika
- só, bors
- csípős csilipaprika - ízlés szerint kihagyható, az ember nem sárkány, hogy tüzet okádjon
- sok reszelt sajt
- 1 konzervnyi feketebab
- 1 nagy konzervnyi enchilada szósz
- petrezselyem
- tejföl



1. A slowcooker aljára leteszünk három lepényt. Megszórjuk a kukoricával és a kockára vágott csirkehús meg a fűszerek felével. Befedjük reszelt sajttal és ráöntünk egy pohárka enchilada-szószt.



2. Ráteszünk 3 tortillát. Rátesszük a feketebabot, a maradék csirkét, fűszereket, a chilit és sajtot és enchilada-szószt.



3. Befedjük három tortillával.

4. 5-6 óráig lassú tüzön sütjük.

5. Petrezselyemmel díszítjük, tejföllel fogyasztjuk.








2014. február 7., péntek

A legjobb foglalkozás




Sz. leadta egyéves gyermeke útlevélkérelmét. Aztán vigyorogva mutatta az amerikai útlevélkérőlap szövegét és a hozzá tartozó magyarázatot:

Foglalkozása:.......

A magyarázó szöveg szerint a foglalkozás rovatba mindenképp kell valamit írni. Olyan nincs, hogy valaki, ne csináljon semmit.

Sz esetében a korrekt válasz a következő volt:

Foglalkozása: GYEREK.

2014. február 6., csütörtök

Szerelmeslevél



Nem is tudtam, hogy ilyen fantasztikus ember él hozzám közel. Szavai megdobogtatták szívemet. Mindaz, amit írt, olyan, hogy én is mondhattam volna. Össze kellene jönnünk. Feltétlenül. Írjon!


A titkos rajongó egy képet is mellékelt Craigslisten megjelent apróhirdetésre válaszul küldött levelére. A képet Ribizlifozelek nem közli, mert ez nem egy korhatáros blog. Az internet amúgy is tele van olyan nénikkel, akiken összesen egy nyaklánc van.

Ribizlifozelek mindig is tudta, hogy prózája ellenállhatatlan és még egy egyszerű apróhírdetése is lángra lobbantja olvasói szívét. Még abban az esetben is, amikor Ribizlifozelek egy használaton kívüli, kicsit kopott szemetskukát hírdet meg.

2014. február 4., kedd

Időjárásjelentés



Sokféle módon meg lehet nézni, milyen idô lesz. Rá lehet pillantani a telefon képernyôjére. Meg lehet nézni az idôjárásjelentést a termosztáton, egy weboldalon vagy az újságban.

Esetleg ki is lehet nézni az ablakon.

Arra azonban, hogy megtudjuk, lesz-e (hó)vihar, a legjonb módszer megnézni, a pilóta a Toyota kisteherautójával ment dolgozni vagy a Jeepjével. Ha ez utóbbival, akkor jön az égszakadás-földindulás, fel kell tölteni a készleteket, lemondani a programokat és elmenni Yodával sétálni a kijárási tilalom kihirdetése elôtt.

2014. február 2., vasárnap

Van, aki mocskosan szereti - Bucket O'Crawfish



A lábak egy nejlonzacskóban érkeztek.
Az asztalra gondos kezek egy másik nejlont erősítettek, hogy véletlenül se hagyjunk nyomot. Nyakunkban műanyag pártedli lógott.

Az egyetlen hétköznapin kinéző étel a rántottharcsa volt cajún sültburgonyával. Ezt papírtálcán hozták. A többi cucc zacskóban érkezett.



A Bucket O'Crawfish a fogyasztók állati ösztöneire és az emberiség egy részében lapuló sertésre alapozza üzleti stratégiáját: nincs olyan felesleges luxus, mint rendes tányér, tálca vagy rafinált tálalás. Az egyetlen nem eldobható evőeszköz a rákok páncéljának a feltörésére szolgál. A vizilények cajún szószókban, nejlonzacskókban érkeznek, aztán lehet harcolni velük.

Az alapadag egy font (fél kiló). El lehet dönteni, mennyire legyen csipős a louisianai szósz (kicsit, nagyon vagy még jobban). Aztán már jönnek is a zacskók a kiálló ráklábakkal. Lehet enni. Vagy kardozni velük.



Minden finom és friss. A kagylók, rákok, folyami rákok nemrég még ficánkolhattak, már amennyire egy kagyló tud ficánkolni.

Miután az utolsó fogás is megjelent az asztalon, egy darabig a zacskózizegés csak az állkapcsok szorgos munkájának a zaja hallatszott. Meg az a roppanás, ahogy a rákok lábacskája megadta magát a célszerszámnak.