Az enchilada az legalább annyira tipikus mexikói fogás, mint a
chili con carne. Egy tisztességes mexikói valószínűleg enchiladát eszik
chili con carnéval és
burritóval. Vagy nem.
Az enchilada olyan tipikus étel, hogy valószínűleg Cortés-t is ezzel kínálták az indiánok két mészárlás között. Az enchilada természetesen bekerült az első mexikói szakácskönyvbe is 1831-ben. (Ha az aztékoknak, toltékoknak volt is szakácskönyvük, azokat a spanyol inkvizítorok elégették. Lehet, mert nem szerették a chilit.)
Az eredeti enchiladák még egy lepényre (
tortillára) tett szósz volt. A modern enchiladák sokkal kifinomultabbak: a kukoricalepényre tesznek kukoricát, paradicsomot, babot meg minden mást. Például chilipaprikát. Az
enchilada szó is annyit jelent, mint
chilivel ízesített.
Egy egyszerű enchiladához nem kell sok minden:
A sok konzerv nem igazi gasztroterrorizmus. A
lassúszakácsban lassú tüzön fél nap alatt elkészített ételben annyi vitamin marad, mint egy óegyiptomi múmiában.
Csirkés enchilada
- 9 kukoricalepény (szakszóval tortilla)
- 1 konzerv kukorica
- 2-3 pohárnyi főtt csirkemell
- ízlés szerint csípős vagy édesnemes paprika
- só, bors
- csípős csilipaprika - ízlés szerint kihagyható, az ember nem sárkány, hogy tüzet okádjon
- sok reszelt sajt
- 1 konzervnyi feketebab
- 1 nagy konzervnyi enchilada szósz
- petrezselyem
- tejföl
1. A slowcooker aljára leteszünk három lepényt. Megszórjuk a kukoricával és a kockára vágott csirkehús meg a fűszerek felével. Befedjük reszelt sajttal és ráöntünk egy pohárka enchilada-szószt.
2. Ráteszünk 3 tortillát. Rátesszük a feketebabot, a maradék csirkét, fűszereket, a chilit és sajtot és enchilada-szószt.
3. Befedjük három tortillával.
4. 5-6 óráig lassú tüzön sütjük.
5. Petrezselyemmel díszítjük, tejföllel fogyasztjuk.