2008. március 30., vasárnap

Az új Füles


Time Capsule
Originally uploaded by ribizlifozelek

Mivel a régi hálózatunkban az Ethernet elosztó transzformátora elhunyt és a végtelenségig nem lehetett különböző háztartási berendezésekből kilopott trafókkal üzemeltetni, más megoldást kellett keresni. A megoldás keresésében aktív szerepet vállalt a húsvét és Steve Jobs.
A Zionból hazafele beugrottunk az Alamaboltba időkapszulát venni.
Az időkapszula (Time Capsule) egy Apple termék. Egyfelől egy háttértároló. A háttértároló arra jó, hogy az ember mindent kiment rá a laptopról, így amikor az esetleg meghal, nem vész el minden. A háttértároló (a geek-nek akarunk látszani: backup drive) lehet 500 Gigás vagy egy Terás. Van benne tovább egy Ethernet elosztó, ráadásul drótnélküli hálózatot is tud csinálni. Az élvezeti érték növelése érdekében a kis dobozkán még egy Alma is vigyorog. Kellhet még valami a boldogsághoz?
Megvettük a kütyüt, otthon pillanatok alatt szétkaptuk a pár órás verítékes munkával összerendezett dróttengert, kiszedtük a régi Ethernet-hubot, Fülest és betettük az asztal sarkára az Almát.
A telepítés nagyon egyszerű volt: Macintoshba betettük a telepítőcédét, települt, aztán már látta is az Új-Fülest. Tudott rá dokumentumokat másolni, interenetezett a segítségével. Az iPhone is gyönyörűen látta a fehér szamarat.
Aztán bekapcsoltam a Fujitsut. Látta Fülest, de nem tudott csatlakozni. Mindent kipróbáltunk, nem sikerült. A gépkönyv szerint Service Pack 2 kelett hozzá. Volt. Ahogy olvastam, nem kellett telepíteni semmit. Biztos ami biztos, betettem Fehér Füles telepítő cd-jét a Fujitsuba. Nem tudta elolvasni. Külön letöltöttem programot. Nem indult. Ellenőriztem a SP2-t. Volt.
Ethernet-kábellel csatlakoztattam a Fujitsut a Füleshez. Működött a net. Azaz valahol a drótnélküli vételével volt baj. Elkezdtem fórumokat bújni, az egyik javasolt egy megoldást: átállítani mindenféle értéket a Windowsban. Megtörtént, ment a hálózat. Nagyon boldog voltam mindaddig, amíg észre nem vettem, hogy azért van net, mert nem húztam ki a laptopból az Ethernetet.
Kihúztam, onnantól kezdve nem volt net.
Ugyanez történt a kisebbik Fujitsuval is.
A következtetés logikus volt: a Windowsban van valahol a hiba. Megpróbáltam újratelepíteni a SP2-t. A Microsoft oldala nem volt segítőkész. Hiába kattintottam arra, hogy SP2 telepítése, olyanokat felelt, hogy rendszerinformációk ellenőrzése, aztán minden meghalt. Végül egy drasztikus megoldás mellett döntöttem: volt egy letöltött és özzezippelt SP2-m a legútóbbi bitbuherálásból a Dell-en. Rámásoltam egy kengurura a programot. (Családilag kengurunak hívjuka pen drive-ot. Szerintem sokkal jobb, mint magyarul pendrájvozni.) Letöröltem a régis SP2-t, majd telepítettem az újat. Úgy három óra alatt települt. Aztán szűk negyven perc alatt felállt a rendszer. Szinte hallottam, hogy nyögnek az öreg áramkörök a megerőltetéstől, hogy recsegnek a meszes RAM-ok. Majd összeomlott. Másodszor feltápászkodott a rendszer és elkezdett Windows-üzeneteket köpködni. Nagy nehezen lelőttem mindent, majd elkezdtem írtani a szemetet a gépről. Hamarosan normálisan indult szegényke. De a Fülest azt nem látta a Win programja.
Telepítés. Letelepítés. Egyszercsak Füles elhunyt. Aztán megjelent és továbbra se volt net a Fujitsun. Aztán megint. Aztán hirtelen működni kezdett.
Füles újjászületett! Füles él!

2 megjegyzés:

Hettie írta...

Haaat... Nekem ugyan apple-m van, de az asztali gep meg a masik lapi windows/solaris. Ej, time capsule, hat meg most sem tudom, hogy szeretnem-e vagy nem:)

ribizlifozelek írta...

Nagyon jo kis cucc es egy csomo drottol megszabadultunk. Par perc (nap) karomkodas utan a Windows-zal is mukodik.

:)