2008. március 5., szerda

Gentsch House


Gentsch House
Originally uploaded by ribizlifozelek

Yoda reggel a South Temple-re, a helyi Andrássy útra vitt sétálni. Kellemes itt mászkálni, nincs nagy forgalom, a járda mellett nagy füves sáv van Yodának. Én is szabadon választhatom meg, honnan fotózzam le az egyes házalat. A fák még nem is rügyeznek, a levelek nem takarják el az épületeket. Ideális hely.
A lefotózott házakat utóbb megpróbálom beazonosítani. Ez kellemes szórakozás. Némelyik palota benne van valamelyik, a városról szóló utikönyvben. Ezekről utóbb könnyű információt találni máshol is. Csak házszám alapján nehezebb keresni, de azért van rá egy kis esély.
Igazából a South Temple legtöbb palotája történetét tekintve izgalmas épület. A legtöbbet bányászatból meggazdagodott, saját szerencséjüket kovácsoló emberek emelték. Volt, aki saját magáról nevezte el több ezer lakost számláló bányavárosát, mások újságokat alapítottak – amiket sokszor saját városaikban árultak -; idővel pedig politikusok lettek. Némelyikük gazdasági erejét állította a köz szolgálatába, de többen a közt állította saját gazdasági ereje mellé.
Ilyen volt a Gentsch-házat emelő férfi is. Tizennégy éves korától kezdve hatökrös szekeret hajtott North Plattétől Salt Lake City-ig és vissza. (Tiszteletre méltró dolog lehetett, North Platte ide picit több, mint 1000 km.
Nem csoda, hogy elunta a szekerezést és elkezdett aranyat ásni. Amikor eleget áskálódott, képességeit máshol kamatoztatta: politikus lett. Meg is választották Salt Lake City polgármesterének. Polgármesterként mindaddig sikeres volt, amíg ki nem derült, ha valaki kaszintót akar üzemelteti, először neki lesz szerencséje: a kenőpénzt zsebbe is efogadta. Háza most teljesen elhagyatva áll. Kovácsoltvas kerítése teljesen szétrohadt. Egy letört darabrapár házzal arrébb bukkantam rá az avarban. Yoda először le akarta pisilni a vasdarabot, de nem engedtem, hogy fertőtlenítse. Inkább hazavittem. A vasat is és a kutyát is.

Nincsenek megjegyzések: