2008. március 11., kedd

Gépelek


Windows dead - Linux live
Originally uploaded by ribizlifozelek



Operation system not found

Mondta hűséges, öreg Fujitsu laptopunk, mikor bekapcsoláskor Windows-kék helyett fekete gyászba borult máskor vidáman világító képernyője.
Újraindítottam.

Operation system not found

Még mindig nem estem kétségbe.
Kivettem az akkut, vártam 10 percet, visszatettem. Semmi változás.
Betettem a Windows rendszerlemezt, hogy onnan indítson (bootoljon) a rendszer.
A CD elindult. Elindítottam a diagnosztikát, ami annyit mondott, hogy nincs hard drive a gépben. Indítsam újra, ha akkor ugyanezt az üzenetet kapom, akkor keressem fel a forgalmazót vagy a gyártót.
Újraindítottam. A javítóprogram kijelentette hogy nincs hard drive a gépben. Indítsam újra, ha akkor ugyanezt az üzenetet kapom, akkor keressem fel a forgalmazót vagy a gyártót.
Újraindítottam. A javítóprogram kijelentette hogy nincs hard drive a gépben. Indítsam újra, ha akkor ugyanezt az üzenetet kapom, akkor keressem fel a forgalmazót vagy a gyártót.
Újraindítottam. A javítóprogram kijelentette hogy nincs hard drive a gépben. Indítsam újra, ha akkor ugyanezt az üzenetet kapom, akkor keressem fel a forgalmazót vagy a gyártót.
Ekkor Yoda rámszólt, hagyjam abba.
Yoda elvitt sétálni, megkergetett minket egy macska.
Itthon újra elővettem viharvert a gépet.
Beléptem a BIOS-ba és megállapítottam, hogy nincs hard drive. Azaz NONE hard drive van benne.
Párszor próbálkoztam, aztán elővettem a svájci bicskát, kivettem az akkut a gépből, majd elkezdtem szétkapni. A csavarokat valahogy beragaszthatták, alig akartak kijönni. Némelyiken a fém kék volt, másokon piros. Mivel nem tudtam pontosan, mi hol van, több csavart is kiszedtem. Ezek egyike a csavarhúzó érintésére megadta magát, a fej belseje elporladt és a csavarhúzó az így keletkezett lyukban forgott.
Szerencsére az a csavar nem kellett a winchester kiszereléséhez.
Kipattintottam az “A” lemezmeghajtót - mondom, régi gép - és kikötöttem. Ott volt alatta a winchester. Kicsavaroztam az utolsó két csavart, csipesszel kiemeltem őket, aztán megnéztem a Toshiba vinyót. Megráztam: kotyogott, ahogy kell. Visszadugtam. Visszaszereltem a tartókeretet. Csipessel visszapottyantottam a csavarokat. Visszatoltam a kislemezmeghajtót. Visszatettem az akkut. Elindítottam a gépet.

Operation system not found

Gondoltam, érdemes lenne a hard drive-ot letesztelni, de ehhez szét kellett volna szedni a működő gépek valamelyikét - inkább lemondtam a tesztelésről. Találtam viszont neten 30G-s meghajtót 52 dollárért. Úgy terveztem, megrendelem, rátelepítek egy Linuxot vagy egy Windowst. On-line supportom azt tanácsolta, telepítsek rá Linuxot is és Windowst is. Meg azt, hogy nézzem meg, nincs-e mással is baj: csináljak egy Linux Live CD-t, aztán arról indítsam el a gépet. Ha megy, akkor máshol nincs gond.
A live CD egy operációs rendszer és indításkor a gépre telepített (vagy meghalt) rendszert helyettesíti. Még USB verzióban is létezik. Jópofa dolog. Az ember viheti magával a megszokott munkakörnyezetét, operációs rendszerét.

A Windows-ról tudom, hogy sok-sok káromkodással és csokoládéevéssel jár együtt. Káromkodáskor Yoda a fenekébe dugja orrát és kikapcsolja a külvilágot. Csokoládéevéskor jön és néz.
Csokievés után órákon át kell olvasgatni a fórumokat és guruk tanácsait, hogy megoldódjanak a problémák.
Linuxot még nem próbáltam. Tudom, a linux is sok-sok vérrel, verejtékkel és könnyel jár. Meg talán még több csokievéssel.
Egy óriási különbség van a két operációs rendszer között. A Windowsért fizettünk. Most az elhunyt lemez helyett telepítjük újra legálisan a legális programot. A linux ingyenes program. Olyasmi miatt anyázni, amit már kifizettünk, sokkal idegesítőbb, ming egy ingyenes cucc miatt káromkodni.
Én csaknem teljesen analfabéta vagyok a linuxhoz. Számomra ez egy rémisztő új világ, amit lehet, érdemes megismerni és megtanulni.
Letesztelendő a gépet, kerestem egy winchester nélkül működő, úgynevezett live linuxot, a következőket olvastam:

Build aufs kernel module and squashfs kernel module (optionally patched to support LZMA). The step above is not required if you use precompiled Linux Kernel from this website. Install kernel modules to the newly installed distro to /lib/modules/`uname -r`/fs/. Make sure you are running the same kernel you used to compile modules

Határozottan úgy éreztem, meg kell fontolni ezt a telepítést.
Egy másik helyen találtam egy egyszerű élő hiúzt. Letöltöttem és felírtam egy CD-re. (Az operációs rendszert ISO-ként kellett a CD-re írni.) Aztán betettem a CD-t a laptopba és vártam.
Elindult.
Ott vigyorgott rám a Linux.
Nagyon megörültem.
Picit élvezkedtem a kellemes grafikus felületen. Bekapcsoltam a szövegszerkesztőt és gyorsan begépeltem:

Windows dead
Linux live

Lefotóztam Yodát, amint a Linuxon dolgozik, aztán kiléptem a szövegszerkesztőből. Az megkérdezte, mentse-e. Erre eszembe jutott, megnézem, látja-e a Linux a hard drive-ot. Elvégre a hiúznak élesebb a szeme.
Látta.
Ott volt a winchester, fotókkal, szövegekkel, windows-sal.
Leesett az állam. Yoda agyműködését egy kis sonkával, a magamét egy kis áfonyás-diós étcsokival serkentettem.
Kiszedtem a CD-t, beléptem a BIOS-ba. Nincs merevlemez.
Újraindítom. Nincs op rendszer.
BIOS-ba be. Vissza a gyári beállításhoz. Semmi.
Kezdtem random módon - kis táblázattal - állítgatni a BIOS-ban lévő opciókat. A sokadiknál kékbe borult a képernyő és Bill Gates gyermeke feltámadt.
Újra működik a laptop.
Yoda és az Erő velem volt!

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Lehet hogy a gépet Elek-nek hívják?:)
Mert akkor lehetne Gép-Elek:)

Na jó, ez gyenge volt:)
Gratul a géphez:D

ribizlifozelek írta...

Koszi :)