2008. március 18., kedd

Egy fényképezőgép


Venice
Originally uploaded by ribizlifozelek

Karácsonyra az egyik meglepetés egy új fényképezőgép volt. Lett volna. A 10 megapixeles Olympus Evolt E510-ról elképesztően jókat írtak. Én pedig még csokit enni is elfelejtettem örömömben, amikor megláttam.
A gépről csodaszépeket írtak. A gép csodajó képeket csinált. A gép mindent tudott.
Csak nem szerettük.
Az előző, közel sem ennyire profi, de azért meglehetősen jó képeket készítő Fuji Finepix S5000-hez képest nehéz volt. Elképesztően nehéz. Ráadásul két készlet objektív volt hozzá. Gyakran mászunk fel hegyre. Yodával sokszor tűnünk el a kanyonok mélyén, viszünk mindent, de nem lelkesített a gondolat, hogy a túlélőcsomag kiegészüljön egy extra lencsével. Abba meg bele se mertem gondolni, hogy esetleg egy kellemes homokviharban cserélgetem a lencséket.
Aztán megfogtam a gépet. Nem kellett volna. Az árkategóriájához képest szerintem nagyon silány műanyagból készült. Megint visszatérek a Fuji-hoz: azt jó érzés fogni. Ez meg olyan volt, mintha az ember egy fröccsöntött kínai focilabdát simogatott volna.
Balkezes vagyok. Súlyos bűn: bal kézzel nem lehet rendesen fogni a masinát. Jobb kézzel meg csak bénáztam. Tudom, nem a gép nagy, hanem a kezem kicsit.
Az LCD kijelző szintén óriási csalódás volt: sok alsó kategóriás modellben jobbat láttam.Sok 1999-ben gyártott laptop jobb képminőséget produkált. Na jó, nem jobbat, de ugyanilyet. Szerintem a gép azért is volt ekkora, hogy elférjen rajta a sok gomb. A rendszer elképesztően gyorsan felállt és azonnal tüzelésre kész volt. Röptében lehetett vele másodpercenként három lövést elereszteni a madarak szárnyára. Csak a beállításhoz kismillió kapcsolót kellett lenyomni, amik a gép legkülönfélébb síkjaiból álltak ki. A legkönnyebben úgy lehetett valamit lenyomni, hogy célra tartottunk. A sok gomb közvetlen, gyors vezérlést biztosít. Egy menürendszer áttekinthetőséget. Ezen sajnos a menürendszer se volt igazán áttekinthető. (Tudom, el kell olvasni többször a gépkönyvet.)
Teljesen amatőrök vagyunk. Szeretünk kattintgatni. Nem szeretünk cipelni és a dromedár dolgokat főleg csak tevéből szeretjük. Visszaküldtük. A csodás képek dacára maradtunk a hasonlóan jó dolgokat alkotó régi gépnél.

Nincsenek megjegyzések: