2008. március 31., hétfő

Törökparadicsom


Eggplant chicken with tomato sauce and pasta
Originally uploaded by ribizlifozelek

A törökparadicsom nem egy új üdülőhely Antalyától délre. A törökparadicsom a padlizsán. Vagy székelyül vinete a régi neve.
Mivel egyre jobban szeretjük a padlizsánt, természetes, hogy mindig lapul a hűtő mélyén egy lilás zöldség. A világ egymástól távoli, angolul beszélő pontjain, Kanadában, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Ausztráliában a padlizsánt eggplant néven ismerik, míg az angol angolok az aubergine szót használják. Sokáig azt hittem azért, hogy emlékezzenek rá, valamikor fél Franciaország az övék volt, de tévedtem. A padlizsán igazából a 15. században kezdett elterjedni Európában. A katalán kereskedők arab neve után albergíniának nevezték. Ezt vették át a franciák, majd ezt az angolok. A katalánok mellett élő spanyoloknak ez túl bonyolult volt, ők berenjena néven ismerték ezt a növényt.
Sokáig azt is hittem, a padlizsán a földben nő, mint a krumpli. Ebben is tévedtem, a padlizsán valami nagy bokron nő és csüng, mint a banán.
Még azt magyarázták nekem, a padlizsánt műanyag késsel kell metélni, mert a fémkéstől megbarnul. (Jelentem, eddigi tapasztalataim alapján, egyes acélkésektől nem barnul, másoktól igen.)
Ennyi elmélet után jöjjön a gyakorlat!

Eggplant chicken with tomato sauce and pasta

A sertéshúst megsütöttem egy kis olajon, sóztam, borsoztam, rászórtam a 3x3-as kockákra szet padlizsánt, majd leöntöttem paradicsommal. Aztán kész is volt. Tálaláskor megszóruk parmezánnal és reszelt mozarellával, aztán kis tejföllel ettük.
Fenséges volt.

Nincsenek megjegyzések: