2008. március 7., péntek

For sale - Craigslist


For sale...
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Craigslist (craigslist.org) egy zseniális találmány. Igazából olyan, mint egy nagy-nagy hírdetési újság, csak ingyenes.
Már a külcsíny is megkapó. Szeretem a minimalista weblapokat. A Craigslist a Google-hoz hasonlóan kerül minden csicsát. Nincsenek jópofa animációk, gépeket lerohasztó flashek, csak tematikus hírdetések vannak. Az ember kiválasztja a területet, ahol él, majd megkeresi a megfelelő kategóriát. Van itt minden: lehet munkát keresni és kínálni, bútort eladni, párt keresni, lakást kiadni vagy autóval kereskedni. A dolog lényege a majdnem teljes ingyenesség: a munkát kínálók egyes nagyvárosokban csak 25 dollár ellenében kereshetnek munkaerőt.
A Craigslisten gyakran hirdetnek meg ingyenes cuccokat is. Ha valaki költözik, általában fillérekért kótyavetyéli el a cuccot vagy egyszerűen csak elpasszolja. Felteszi a Craigslistre, mije van és lehet vinni.
A Craigslistet még az ős internetes időkben alapította Craig Newman. A dolog pedig azóta is működik. A társkereső rovat bővült a "nő keres férfit" és a "férfi keres nőt" opció kibővült a "nő keres nőt" és a "férfi keres férfit" lehetőséggel, majd megjelent az "alkalmi találkozások" rovat is.
Mi nagyon szeretjük a Craigslistet. A lakást is ott találtuk, meg pár lakberendezési cucc is onnan került hozzánk. Mindenesetre nem vagyunk egyedül, az oldalra havonta kilenc milliárdszor klikkelnek rá. Ráadásul bővülnek üzleti lehetőségeik is: nemrégiben a tulajdonos megvette e-Bayen a jogokat a listának világűrbeli sugárzására. A Földtől számított egy fényéves körzeten túl. Miként a tulajdonos elmondta, ebben a tervezetben végtelen lehetőségek rejlenek.

2 megjegyzés:

Ede írta...

Bizony én is nagy Craigslist rajongó vagyok. Mindig azt használtam, amikor Amerikában éltem. Úgyhogy most itthon is szeretném, ha sikerülne meghonosítani, csináltunk is egy hasonló oldalt http://www.limesz.hu néven.

ribizlifozelek írta...

Persze ne feledjuk, a Craigslist letezik Magyarorszagon is.