2008. február 18., hétfő

Az Elnök napi vásár


Mount Rushmore
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az elnök napja, a President’s Day egyike annak a sok fontos amerikai ünnepnek, amikről az angolt tanítók jó része nem tud - vagy, amit nem tanít soha. Pedig mennyivel érdekesebb az óra, ha arról beszélgetnek, hogy mit csinálnak távoli országokban népek. Vagy mit nem csinálnak.
(Megvédendő az angoltanárokat, valószínűleg Magyarországon kívül igencsak kevesen tudják, micsoda például október 23. Pedig az is egy fontos ünnep)
Az elnök napja nem általánosságban az összes elnök ünnepe. Eredetileg Washington születésnapját ünnepelték február 22-én. Idővel azonban a dolog kicsit nehézkessé vált: az ünnepnap néha hétvégére esett. Az ünnep hivatalos neve ma is Washington’s Birthday, de mindenki President’s Day-t mond. Vagy Presidents Day-t, ami még távolabb áll a dolog eredeti jelentésétől. Szótárak szerint a legelfogadottabb a Presidents’ Day kéne legyen, de mostanában ezt láttam a legkevesebbszer kiírva. (Talán azért hívják így, mert Lincoln február 12-én született és ez bekavart az embereknek.)
Természetesen minden állam picit mást ünnepel: Massachusettsben az ott született összes elnökről megemlékeznek - kivéve az idősebbik Busht.
A 60-as évek végén ezért az összes szövetségi ünnepet hétfőre tették. Jobban ment így az üzlet. A magánszektorban ráadásul ez ritkán szabadnap, inkább csak a bürokraták nem dolgoznak ilyenkor (de hát mikor dolgoznak ők?). A President’s day arról szól, hogy kedvezményesen lehet vásárolni autót, bútort vagy cipőt. Mindent.
Kevesen vannak, akik könnyes szemekkel megállnak bevásárlás közben és Washingtonra gondolnak. Ezért is más ez az ünnep, mint október 23 - akkor nem lehet kedvezményesen vásárolni.

Nincsenek megjegyzések: