2008. február 19., kedd

Magyar fiúk és a királynő


Someone save the Queen!
Originally uploaded by lauronsky

Elgondolkodtam Lauronsky zseniális fényképén: a királynőt sok marcona harcos veszi körül. (Széchenyi kivétel, bár ő is volt katona.) Egy bankjegyünkön sincs nő, mindegyiken csupa szőrős alak néz szigorúan a felhasználóra (a bankjegyhamisítást a törvény bünteti, ugyebár).
Aztán elgondolkodtam, kit tehetnénk rá. Törtem a fejem. Mária Terézia. Nagy formátumú uralkodó, a mai nemzetkoncepció értelmében, magyar királynő, de nem magyar nemzetiségű. Erzsébet (nem Sissy, az Anjou). Régen volt, nem is csinált sokat. II. Lajos felesége? Hááát... ő is Habsburg volt, különben is, németalföldi ténykedése sikeresebb volt, mint a magyar. Marcona harcosként lehetne az egri nőket. Nincs ugyan szakálluk, de jobbról-balról elfogadható. A Magyar Turizmus Rt szponzorálásában lehetne még gulyást is rátenni a bankjegyre. Persze, nem egy konkrét személy. A magyar háziasszonyok képviseletében oda kerülhet Doboziné. (Sajnos róla keveset őrzött meg a történelmi emlkékezet, inkább férjére emlékezünk: jöttek a törökök és Pilisvalamiben elsáncolták magukat a helybeliek. Harcoltak, harcoltak, aztán menekültek, Dobozi menekült Dobozinéval, aztán összeesett az egyik ló. Dobozi pedig úgy döntött, megvédi b. nejét a legrosszabbtól és, mielőtt a törökök odaértek volna, leszúrta. Nem a másik lovat, hanem az asszonyt. Példamutató dolog.) Zrínyi Ilona? Ő jó lehet.
Esetleg történelmi személyként szóba jöhet Emese. Esetleg amint a turul magáévá teszi.
Politikus? Nekem igazából két ember ugrik be. Az egyik Kéthly Anna, akit jobbról talán vitatnának. A másik sajnos kevésbé ismert: Slachta Margit. Az első női képviselő a Parlamentben. Nemesi családból származott, tanári diplomát szerzett és tanított. Nem jótékonykodást, hanem szervezett szociális programot akart, szembe került a hivatalos egyházi vezetéssel. Keresztény Női Tábor néven politikai mozgalmat alapított és a Tanácsköztársaság idején termelőszövetkezetet szervezett. 1920-ban képviselőnek választották. Nőmozgalmakat szervezett – rossz pont: a nagyon rossz helyzetben levőknek Svájcban és az Egyesült Államokban szerzett munkát. Kritizálta a fasizmust. Fellépett a zsidótörvények és a deportálások ellen. A keresztény nőegylet épületében üldözötteket bújtatott, például Heltait, Gyarmati Fannit (Radnótiné, na). 1945 után képviselőként fellépett a kommunizmus ellen. Monarchista volt és vallásos, sok ma bevett polgári értéket nem támogatott, ellenezte az egyházi iskolák államosítását. Meg merte tenni azt, hogy ülve maradt a Parlamentben, miközben a kormánypárt a Himnuszt énekelte. (Ezért megvonták mentelmi jogát.) Amerikába emigrált, a Szabad Európa Rádiónak dolgozott. 1974-ben halt meg. Politikai nézeteit lehet vitatni, de független gondolkodó ember volt. Akit pedig a kommenisták és a fasiszták is üldöznek, annyira rossz ember nem lehet. Apropó, van valahol Slachta Margit utca?
Várok további ötleteket. Harcona Morcosok kíméljenek.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Fantasztikus! Szívemből beszéltél...

Lau írta...

hey! : )) i would like the translation of all this!! : DD

**lauronsky

ribizlifozelek írta...

Laura, here it is. Thanks for the visit!

Névtelen írta...

egyébként ebben a kontextusban még nem is jutott eszembe a diszkrimináció, köszi.

biztos vagyok benne, hogy igen sok politikust és társadalmi fejlődésben fontos szerepet betöltő nő volt a magyar történelemben, csak nem tanulunk róla.
hát szomorú, remélem ez már rövidesen megváltozik.

igazából a királynőt annyira nem tartom egyébként fontosnak, mert eleve el van rendelve erre a posztra, tehát nem a saját erejéből érte el, nem azért tesz valamit, mert úgy akar, hanem valószínűleg azért, mert királynőnek született.

ilyen szempontból mindenképp olyat raknék bankjegyre, akinek valóságosan van valamilyen egyéni koncepcióban megszületett társadalmi értéke.

Névtelen írta...

http://www.beautifulcoins.com/CoinGallery_Canada200603.htm

ribizlifozelek írta...

Kedves E,

nagyon jo pelda es otlet.

koszi!

Igazad van, hogy az angol kiralynot illetoen is, o - es persze Laura fotoja - inditotta el a gondolatmenet.

r