2008. február 25., hétfő

A pogácsa


Pogacsa
Originally uploaded by ribizlifozelek

Ha valamikor elmegyünk innen, biztos sokáig fognak ránk emlékezni és nevünket esti beszélgetések, tábortüzek mellett fogják emlegetni. Azért, mert többször csináltunk pogácsát. És a pogácsa jó. A pogácsát szeretik. Nagyon.
Nem néztem utána, de a pogácsa se kizárólagosan magyar eredetű étel: Boszniában ettünk pogaća-t, Törökországban poğaça-t és biztos, osztrákul is van valami hasonló. Grinzingben legalábbis ettem valami ilyesmit. A szó meg nagyon szlávosan hangzik. Biztos, hogy Árpád, miközben a Vereckei-hágón ereszkedett lefele hű lován, nyerge alatt nem pogácsát puhított.
Korántsem tökéletes pogácsáink elsöprő sikert arattak Minnesotától Utahig. Valamiért szó szerint zabálták őket. Mindenki gulyást rendel és pogácsát (is) eszik. Talán, mert gulyásunk nem annyira jó? Vagy, mert a pogácsa valami teljsességgel új ízt jelent a számukra. Ízlik, nem tudják, hogy nem tökéletes és sásaként felfalják.
Mi (én) nem is igazi pogácsát sütök. Nem szeretek élesztővel pepecselni, nehéz megtalálni a boltban és ha kérek, ugyanolyan szent borzalommal tekintenek ránk, mint amikor a sertészsírt kerestük. (Az eladók többsége nem is tudja, hogy üzletük forgalmaz ilyesmit.) Élesztő helyett inkább sütőport használok: 50 deka lisztet (szerencsére mérőedényünk dekát is tud!), egy pupozott kanál sütőport, sót, 2x10 deka sajtot (kétfélét, na), negyed kiló vajat vagy margarint, két deci - negyed liter tejfölt és egy tojást összekeverek, gyúrom, gyúrom, keverem, majd két centi magasra kinyújtom és pogácsákat szaggatok belőle. Párra köménymagot szórok, néhányra házilag készített tepertődarabokat teszek, másokra reszelt sajtot, majd megjenegetem őket felvert tojással. Amikor kész 15-20 percre 400 fokos sütőbe teszem és 14 perc után lesem, meg ne égjen.
Arra kell vigyázni, ha margarinnal készül, vagy a margarin legyen sótlan, vagy a sót hagyjuk el belőle. Ha pedig véletlenül fél kiló sajtot teszek bele, mint az Elnökök napján, növeljem meg a többi mennyiséget is. Úgyis elfogy.

4 megjegyzés:

Romesz írta...

honnan teszel ra tepertodarabokat?

ribizlifozelek írta...

Mexikoi boltbol (chicharra). Majdnem olyan, mint az otthoni, csak altalaban nem szoros.

Névtelen írta...

Vagy bacondarabokat?

ribizlifozelek írta...

Sultbacon is tokeletes :)