2008. február 6., szerda

Szuperkedd - szerdán

Tudom, kedd estére ígértem a szuperkeddet, de a kutya éhes volt, aztán álmos, a végén úgy kellett ölben vinni aludni a helyére, mert teljesen kikapcsolt és csak pislogott.
Mi utolsó lehelletünkig lestük, mi történik.
Azért se tudtuk meg éjfél előtt a végeredményt, mert volt, ahol esti fél tizenkettőkor zárták az urnákat. Máshol meg kora délután. Indonéziában meg az itteni - utahi - idő szerint korán. Indonéziában a külföldön élő demokraták szavaztak saját jelöltjeikre. (Barack fiatalon Indonéziában élt - tartolt.)
Mindkét párnak megvan a maga szavazási rendszere, csak a cél azonos: a tagság szavazatai alapján megpróbálni kiválasztani azt az embert, aki az elnökségért indul. Természetesen még ez sem ennyire egyértelmű: a szavazatok zömét a párt tagjai adják. Ők a zöm. A pártok prominensei (volt elnökök, alelnökök, szenátorok) még külön szavaznak. Az ő szavazataik értéke az össz szavazat kis hányadát jelenti (hogy mennyit és mekkora arányban, az pártonként változik). Nekem mindenesetre tetszik, hogy a párttagság szavazata a fontos és a pártvezetésnek sokkal kisebb a súlya a döntéskor. (Tudom, nálunk ez irreális ilyesmire gondolni is, mi lenne szegény Kiss Péterből?)
Meg kell jegyezni, a pártvezetés sem olyan, mint általában Európában: a pártok összeállnak választani, aztán mindenki szépen hazamegy. Nincs olyan, hogy a Nagyválasztmány Legfelsőbb Tanácsának Központi Bizottsága kimondja, az elnöki politika rossz. Mert nincs Központi Bizottság, nincs Legfelsőbb Tanács és nics Nagyválasztmány sem.
Eltérő a nagy pártok esetében a szavazatok számlálása is. A republikánusoknál - a “nagy” választáshoz hasonlóan - a győztes mindent visz, az adott államban összes később a jelölt személyére szavazó delegált az övé. A demokratáknál a rendszer szavazatarányos. A delegáltakat államonként a szavazatok arányában szerzik meg a jelöltek.
Utahban a republikánus oldalon nem szület nagy meglepetés: a mélyen vallásos mormon Romney nyert. (Még nem nyert, jelenleg az adatok 99% feldolgozottságánál a szavazatok 90%-a az övé, a második McCain pedig 5%-ot szerzett. Szóval, nem igazán valószínű, hogy fordulna a kocka...) Ez a nagy győzelem azonban csak 36 delegáltat hoz Romneynak - és értelemszerűen 0-át a többieknek. New York viszont 101 delegáltat ér McCainnek.
Megjegyzetm az index.hu egy régebbi, exit pol-on és részeredményeken alapuló részeredményt linkelt be Kaliforniához szerdán, magyar idő szerint 11.46-kor::
http://index.hu/politika/kulfold/uselect_no8/
E szerint Romney 40% és McCain 33%.
Viszont már tegnap este látszott, ez fordítva lesz. A jelenlegi állás szerint, 96%-os feldolgozottságnál McCain 42% és Romney 34%, Huckabee 12%.
Ha valaki tájékozódni akar, olvassa a CNN-t. Angolul nem tudók is könnyen megtalálhatják a megfelelő linket a számokat pedig minden nyelven lehet érteni.
Demokrata oldalon érdekesebb a helyzet Utahban. Az államban kevés afroamerikai él. Obama mégis 57%-ot szerzett, Hillary pedig 39%-ot.
Közben pedig kinn szakad a hó.

Nincsenek megjegyzések: