2008. február 17., vasárnap

Mentsük meg Fülest!


Oh darling, I love your ears...
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az áramszünet után boldogan dolgoztam volna hűséges, öreg laptopomon. Dolgozni tudtam is, csak közben pihenés képp nézegettem volna mókusokat a flickr-n. És nem tudtam.
Azt hittem, a magyarázat egyszerű: a laptop egy drótnélküli hálókártyával kapcsolódik a hálózatunkhoz. Mivel a program Microsoft produktum, a dolog nem olyan egyszerű. A gép automatikusan az erősebb jelre áll rá. Ha pedig jelerősség ingadozást észlel, azonnal vált egy másik hálózatra. Ez nagyon jó dolog, megpróbálja megelőzi azt, hogy az ember félbe kelljen hagyja a flickr képek nézegetését. Egy valamit nem vett figyelembe a program alkotója és teremtője. Azt, hogy a szomszéd nem akarja, hogy az ő hálózatát használva nézegessem a flickr-n a mókusokat. Ezért titkosította a hálózatát - ahogy mi is.
A Windowst azonban nem érdekli, hogy ő a jelerősség ingadozás miatt olyan hálózathoz kapcsolódik, ami titkosított és csak kapcsolódni lehet hozzá, adatforgalomról már nem lehet szó. A hiba könnyen kiküszöbölhető: a hálózati beállítasok között, miután a program kapcsolódott, ki kell kapcsolni a “Use Windows to configure my wireless network settings” funkciót. Onnantól kezdve minden megy.
Arrra gondoltam, valahogy bekapcsolódott. De nem. Ki volt kapcsolva. Mégse volt hálózat. Megnéztem a hálózatokat, a gép látta fülest. Kapcsolódott hozzá. Csak éppen információ nem történt semmi. Az adatforgalom 0 volt.
Nem estem kétségbe, fogtam egy ethernet-kábelt, bedugtam az elosztóba és csatlakoztattam a laptophoz. Ez mindaddig tökéletesen működött, amíg Anikó nem akart dolgozni. Mert hát végtelen számú ethernet kábelt csak nem dughattunk az elosztóba.
Kiderült, füles ad, csak a jel nem jön ki belőle. Vagy bele se megy.
Az alapmegoldáshoz folyamodtunk: ki- majd visszakapcsoltuk a berendezést. Nem történt semmi. Megint kikapcsoltunk mindent. Ekkor végre történt valami: Füles elfelejtette a nevét. Újra kellett installálni Fülest.
Füles újrainstallálásához kellett az installáló CD. Elkezdtük keresni. Tudtam, hogy van Füles doboza: ott van majdnem minden, ami ilyenkor kellhet. CD-t nem találtunk, de ott volt a használati utasítás. Nem pont a Fülesé. A kézikönyv azt magyarázta, hogyan lehet Fülest felszögezni a falra. Mi senkit és semmit nem akartunk sehova se szögezni.
Keresgéltünk tovább. Az install CD-k között találtunk egy Linksys CD-t. Sajnos nem Fülesé volt, hanem egy drótnélküli hálókártyáé. Kerestünk tovább. Találtunk egy kislemezt. Az egy még régebbi PC-kártyáé volt. Végül meglett a CD és sikerült is Fülest installálni.
Újra összedugtuk a drótokat. Működött. Nem működött. Működött. De ekkor már csak az Ethernet-kábelt kellett kicserélni, mert a sok ki-bedugdosásban elszakadhatott valahol.
Füles működik! Füles ad! Éljen Füles!

Nincsenek megjegyzések: