2008. február 1., péntek

Megint hó

Let it snow...

Utah egy sivatag. Láttuk már nyáron is, hogy mennyire száraz és forró. Most télen rájöttünk, hogy néha milyen száraz és hideg.
Természetesen a száraz is relativ fogalom. Utah Nevada után az Egyesült Államok második legszárazabb állama. Az állam nagy részén 300 mm-nél kisebb az éves csapadék mennyisége. A Salt Lake sivatagban 180 mm-nél kevesebb csapadék hullik. A Wasatch-front előtt, ami az állam legnépesebb területét határolja is 380 mm víz (hó) hullik az égből. A hegyek azonban más lapra tartoznak: a legutóbbi hóvihar alkalmában csak Altában 75 centi hó esett egy délután alatt. Némelyik magasabb hegyvidéki terület 1700 centinél több havat kap egy évben.
Mindezt olvastuk. Látni más volt. Eleve a behavazott sivatag perverz látványt nyújtott. Aztán látni, hogy a hegyekben csak úgy hull a méteres hó... De takarítják - amíg lehet. Most jönnek a nagy hóviharok, vasárnapig.
A legutóbbi hóviharnál szinte minden meghalt, 30 centi hó esett csak a városban délután, lezárták az autópályák egy részét, 50 percre a repteret, más autópályákon meg kötelező volt a hólánc. Az enberek pedig fenn ragadtak a sípályákon, ahol szintén közel méteres hó esett.
A hókotrók jártak, az autók mentek (össze), mi meg a kutyával érdeklődve néztük az ítéletidőt - az ablakon át. Az időjárás előrejelzés szerint az elkövetkezendő öt napban havazni fog. Sajnos az általam olvasott prognózis csak öt napos volt.
Amikor már nagyon átfagytunk az ablakon át elénk táruló látványtól, elővettem a nyári fotókat és azokat nézve próbáltam felmelegíteni magamat.

Nincsenek megjegyzések: