2009. április 19., vasárnap

Áramszünet


Sky
Originally uploaded by ribizlifozelek

Műszaki hiba miatt leégett egy transzformátorház, épp, amikor Park Cityben vásároltunk. A tűz miatt huszonhatezer ember maradt áram nélkül.

A zene hosszas elcsukló sóhajjal halt el - nem is volt rossz a csend. Egyes boltokban bekapcsolt a szünetmentes tápeszség. A lámpák nem égtek, de lehetett vásárolni. Más üzletek becsuktak, páran pedig áttértek a hagyományos fizetésre.

Még sose láttam az Egyesült Államokban valaki számlát írjon. Elképesztő volt. A fickó állt a sötétben, néha odaszaladt az árukhoz és leírta a termék árát. Helyzetét bonyolította, hogy minden terméknek 40%-kal leszállították az árát és ezen felül sok mindenből adtak 10-70 százalék engedményt.

A pénztáros szenvedett a sötétben. Kiguvadt szemekkel olvasta le az árakat, kétségbeesetten próbálta kiszámolni a százalékokat. Segítségül kis számológépet és a vásárlóknak kitett táblázatokat használta.

A termék vonalkódjának számait akkurátusan felírta a számlára.

Kicsit aggódtunk, hogy fogunk fizetni. Eddig Amerikában alig találtunk olyan helyet, ahol ne lehetett volna kártyával fizetni. Bostonban még a 12 centes csilipaprikaport is kártyával fizettük.

Mi lesz most? - néztünk össze.

Semmi. Kártyával fizettünk.

Az eladó elvette a bankkártyánkat és annak is leírta az adatait. Mi aláírtuk, hogy majd, ha lesz áram, mennyit fog rátelhelni a kártyára, udvarisasan elköszöntünk egymástól és elindultunk kifele.

Minde nagyjából tizenöt percet vett igénybe.

Sajnáltuk a fickót.

Mégis, a legfurcsább az volt, hogy ismét sikerült bankkártyával fizetni.

Nincsenek megjegyzések: