2009. április 10., péntek

Taufer Park


Taufer Park
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Taufer Park nevét makacsul rosszul kerestem a neten. Tudatalattim mindig azt mondta, a park neve Taufel. Biztos a tejfelre asszociáltam - és persze nem találtam meg sehol. Nem is létezett.

A park olyan kicsi, hogy a Google térképek se írják ki a nevét, a helyi újságokban is csak akkor szerepel, ha elütnek egy gyalogost mellette a zebrán (utoljára ez azt hiszem 2000-ben fordult elő) vagy felújítják.

Taufer Park

A park azonban érdekes, egyik sarkában kis szentély látható és többször láttunk imádkozó embereket.

A park szélén aztán találtunk egy táblát, miszerint a terecskét Justin Edward Tauferről nevezték el. A hosszú leírásból az derült ki, hogy J E Taufer jó ember volt és úgy halt meg, ahogy élt 67 évesen. Sokkal okosabb nem lettem tőle.

Taufer Park

Taufer mormon - LDS - püspök volt. 1977-ben hunyt el, amikor megmentett egy nőt, akit egy férfi akart megerőszakolni. A támadó lelőtte Taufert.

A kis parkot nem sokkal ezután nevezték el róla.

A pici szentély nem a mormonok emelték. A piros emelvény a város egyik utolsó szilfájának támaszkodik. 1983-ban egy kártevő csaknem az összes szilfát kiírtotta Salt Lake Cityből. Az egyik túlélő fa ágai között látta meg a könnyező Szűzanyát egy közelben lakó katolikus néni.

Salt Lake City

Amikor Graciela García beszámolt a csodáról, az önkormányzat felállította a kis piros emelvényt és pár imapadot a fa mellé. Rossznyelvek szerint így megvédték a szilfát a Máriára váróktól. A hívek szentképekkel díszítették fel a pulpitust. Némelyik kép ortodox ikon reprodukciója, mások középkori táblaképek fotói, de felbukkan itt a Guadalupei Szűz is.

Taufer Park

Aranyos ez a kis park. Egy mormon püspökről elnevezett parkban egy katolikus hispán néninek megjelent a Szűz. Az idejárók ortodox ikonokkal díszítik a főleg mormon önkormányzat által nekik emelt szentélyt.

Taufer Park

3 megjegyzés:

Ziebi írta...

Mr. Tejfel :)))

e írta...

hát igen, teufel németül az ördög, miszter tojfel pedig a macskafogóban volt :)

ribizlifozelek írta...

Teufel - ordogot nem tudtam.
Az ordogbe!

Koszi!