2009. április 21., kedd

Színek és fények


Anniversary Inn
Originally uploaded by ribizlifozelek

Valamiért Salt Lake Cityben gyakran bársonyosak a fények. Nagyon sok helyen sikerült olyan pillanatokat kifognom, amikor a színek a szokásosnál is élénkebben ragyognak, de valamiért itt különlegesen sokszor látni ilyet.

Lehet, a magasság miatt van. A helybeliek mondhatják, hogy koszos a levegő - valahogy ez a link">szmog csak nagyon ritkán látszik.

Mi is elhatároztuk, kihasználjuk ezt a csodás napsütést és elmegyünk a South Templere fotózni és sétálni.

Atlas

A fenti Atlas lehetne Párizsban, Budapesten vagy bárhol máshol Európában. Úgy látszik a dúsgazdag bányabirtokosok az óhazát tekintették mintaképüknek. Talán azért is hasonló Budapest és Salt Lake City főutcája, mert mindkét város hírtelen vagyonosodó újgazdag volt a 19. század végén.

A sok pénzből pedig valami csillogó, reprezentatív dolgot kellett építeni. Mivel sok mágnás a semmiből kapaszkodott fel, még csillogóbb dolgokat építettek.

Thomas Kearns is szegénysorból küzdötte (ásta) fel magát Utah leggazdagabb emberei közé. Barátjával és társával, David Keithfel ő találta meg és vonta művelés alá Park City leggazdagabb bányáját.

A pénzből szenátusi tagság, sok-sok törvényjavaslat és törvény lett. Némelyik közülük ma is vállalható lenne.

Kearns Mansion

Kearns halála után palotáját felesége örökölte, aki a fényűző épületet Utah államra hagyta azzal a kikötéssel, hogy itt kell legyen a kormányzó rezidenciája. A parlamentnek ezt nem kellett kétszer mondani, attól kezdve itt volt a kormányzó rezidenciája.

Ma is itt van.

Megnéztem, az épület természetesen látogatható, úgyhogy majd belülről is megnézzük.

1 megjegyzés: