2009. április 1., szerda

Házikenyér


Bread with parmesan and basil
Originally uploaded by ribizlifozelek

A kapitalista társadalomban a munkás elveszíti az ellenőrzést az általa előállított termék felett. A fogyasztó sem áll közvetlen kapcsolatban az általa várásolt áruval. Marx szemében ez az elidegnülésnek hívott folyamat a magántulajdon megjelenésekor kezdődik és az ipari-kapitalista társadalomban csúcsosodik ki.

A munkásnak elszakad az árutól és nincs beleszólása annak sorsába. (Az ősközösségben más volt, az ember annak adott az általa gyűjtögetett szamócából, akinek akart, vagy akinek nagyobb volt a bunkója.)

Home made bread

A fogyasztók is elidegenültek az általuk előállított terméktől, nincs lehetőségük a gyártási folyamat ellenőrzésére. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ma már semmi közünk ahhoz az ételhez, amit elfogyasztunk. Elidegenültünk az ebédtől. Mások által felnevelt, idegenek által levágott, ismeretlenek csomagolta, szállította, hűtötte, eladta húsokat veszünk - ha ugyan nem egyből egy fagyasztott készételt teszünk a kosarunkba, hogy az ismeretlen pénztárosnak kifizethessük csúcsragadozói létünk árát.

A fenti gondolatmenet - nemcsak - április elseje tiszteletére íródott. Jóval bővebb lére eresztve sok helyen olvastam hasonlókat. Egy kommunista ex-pék (nem a Marosán) egyenesen azt állította, hogy az első szög a kapitalizmus koporsójába a házikenyér.

Home made bread

- Vegyük vissza az ellenőrzést a kenyerünk felett! - mondja.

Természetesen ehhez előrecsomagolt és így elidegenült lisztet használ. Tisztességes világban dolgozó bérből és fizetésből élő embernek ritkán van ideje megtermelni magának a búzát, betakarítani, megőrölni, megsütni a kenyeret és örömében kecskebakot vágni, amikor a mindettől megcsömörlött gyereke húsz év után meglátogatja.

Home made bread

Mi gyakran sütünk kenyeret - bolti lisztből. Sütőporból (elidegenült gyári termék) egy óra alatt lehet fogyasztható kenyeret készíteni. A különlegesebb, házi kovásszal készült kenyér elkészítése reggeltől estig tart. Az élesztős kenyér sütése picit gyorsabb.

Minden kenyérnek más az íze. Mindegyikbe kicsit más lisztet, alapanyagokat teszünk. Természetesen nem azért sütünk kenyeret itthon, mert nem szeretjük a gaz kapitalizmust, hanem mert egyszerűen finom.

No future

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Nekünk is lesz kenyérsütőnk, már úton van hozzánk :)) Majd cseréljünk recepteket. Úgy értem kérünk recepteket ti meg kaptok a kenyérből. Ha kértek :D

Parmezán írta...

Éljen április elseje, éljen a friss kenyér!