2009. április 3., péntek

Hite


State Route 95
Originally uploaded by ribizlifozelek

Hite városát meglepő módon egy Cass Hite nevű aranyásó alapította. Cassnak valószínűleg meg sem fordult a fejében, hogy ő várost alapít, amikor letette motyóját a Colorado partján.

Arról lehet szó, ahogy Cass mendegélt, megtelt a hócipője az út porával. Mindig, ha felért egy hegy tetejére, újabb hegyet látott maga előtt.

Somewhere

A több száz kilométeres úton a Colorado melléke bizonyult a legkellemesebb helynek. Hite itt kezdett el aranyat ásni. Valamennyit biztosan talált, mert egy egész kisváros - nagyon kisváros - nőtt ki a sziklából. A sziklák mellet. Alatt.

Colorado valley and Hite

A virágkor a második világháború után kezdődött: arany helyett ekkor urániumot kerestek. A városkának pedig kétszáz lakosa volt. Ennyi embernek már komoly infrastruktúra kellett, készült is egy kompkikötő. Aki autóval át akart kelni a folyón, öt dollárt kellett fizessen.

1947-ben az komoly pénz volt és 48 mai dollárnak felel meg.

Aztán már nem kellett annyi urán. Sokan elköltöztek Hitéből. A Hoover-gát megépítésével a városkának feljebb kellett költöznie, a legrégibb épületeket elnyelte a Powell-tó emelkedő vize.

A 95-ös utat idővel modernizálták és 1967-ben egy híd épült a Glen-kanyon fölé.

Hite Crossing Bridge

Pár évtized múlva le is aszfaltozték a 95-öst. Hite pár tucat lakossal továbbra is létezik a Colorado partján, bár szerintem nem tűnik nagyon vidám helynek. De legalább van ott egy benzinkút és lehet jeget venni.

Hite

Nincsenek megjegyzések: