2009. április 14., kedd

Az amerikai Kusturica - Pow wow highway


Minnesota
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Pow wow highway című filme hétvégén láttuk. Otthon az Az ősök földjén címmel vetítették ezt az 1988-as mozit.

Nagyon tetszett. Sokszor éreztük úgy, egy amerikai Kusturica filmet nézünk. igaz, a film rendezői, forgatókönyvírói nem forgatták le még hatszor ugyanazt. A Pow wow highway egyedi remekmű.

(Megjegyzem, a port.hu filmes adatbázisban üvöltően pontatlanul van leírva film tartalma. Az egyik főszereplő férfit könnyűvérűként jellemzik sűrűvérű helyett. A szinopszis írója emellett azt hiszi, hogy a Pow wow highway egy autópálya neve. A Pow wow egy cheyenne szó és rituális gyűlést jelent. Pozitívum viszont, hogy a szerző nem keveri össze a cheyennet a csecsennel.)

Somewhere. Nowhere.

A film két indiánról szól, akik elindulnak egy reménytelen indián faluból Montanából kiszabadítani egyikük Santa Fében letartóztatott hugát. A két ember nem kedveli egymást, Bono harcos akar lenni, látomások vezetik és állandóan enne. Övé az autó, egy özönvíz előtti ócska, öreg Buick (a kép illusztráció és egy 73-as Dodge van rajta), amiről hámlik le a festék és ha meleg van benn, ki lehet emelni az ablakát. Red Bow könnyen felfortyanó politikai aktivista, akit nem igazán érdekel kulturális örökségük.

1973 Dodge Dart

Red Bow megkapja kölcsön az óvadék összegét, amiből rögtön vesznek egy hatszázdolláros muzsikát az autóba (1988-ban járunk!). Mivel nem tudja bekapcsolni a kazettásmagót, szétveri az Keravillt és a tulajdonos golyózáporában menekül, miközben Bono elolvassa a haszálati utasítást.

A hatalmas országuti cirkálóval végigjárják a cheyenne történelem fontos helyszíneit. Red Bowt ez nem érdekli, de az autó Bonoé. Red Bow egyszercsak a Fekete-hegyek közt ébred az elnökfejek árnyékában, aztán a Wounded Knee mészárlás helyszínén találja magát.

Mount Rushmore

A történet egy mese, egy mese a barátságról, a múltról. Mint a legtöbb - szerintem jó - mese, csodás módon jó véget ér. Red Bow huga beleszeret Bonoba, aki valódi harcossá válik, egy bankban talál egy csomó pénzt és csodás módon megmenekül, miközben a fékeveszített Buick egy szakadék mélyén végzi.

Jó történet volt és nagyon tetszett nekünk.

3 megjegyzés:

Ziebi írta...

A zene isteni, és hangulatos ez a kis összefoglaló is. :))

DE ki a szőke csaj? :D

Ziebi írta...

Ja, és majdnem lekéstem miatta a buszt :D

ribizlifozelek írta...

A szoke csaj miatt? 8-)

Kulonben a film vegen csapodott hozzajuk.
Szerintem erdemes megnezni - nagyon jo film.