2009. április 13., hétfő

Megszabadultunk az adópréstől!


Our Profits Reduce Your Taxes
Originally uploaded by ribizlifozelek

Ma van az Adószabadság napja az Egyesült Államokban. A Tax Freedom Day az a nap, amikor elméletileg az állampolgár megtermelte az összes, az államnak fizetendő kötelezettségét. Az Adószabadulás napját az adók és a nemzeti összjövedelem aránya alapján számolják ki.

Elvileg eddig a napig az amerikai nemzet előállította az összes adóját, beleértve a szövetségi-, a helyi- és az összes többi létező adót. Azt is, amit a hamburgerére terhelnek a vendéglőben. Mától kezdve mindenki magának dolgozik - vagy a tőzsdecápáknak, akik elviszik a nyereségét.

Mivel a különféle állami adók minden egyes államban mások, ezért a különféle államokban létezik a helyi Tax Freedom Day is. A mai nap az egész ország átlagáról szól.

A Tax Freedom Dayt egy unatkozó floridai üzletember találta ki a negyvenes években és azt mutatta be vele, hogy egy átlagembernek mennyit kell dolgoznia ahhoz, hogy kielégítse a legfőbb elnyomó szervet (vulgó állam).

Az aranykor a századfordulón volt. Ekkor január 22-re minden kötelezettségét megtermele a polgár, és onnantól magának dolgozott. Igaz, az államnak is sokkal kevesebb kötelezettsége volt polgárai iránt.
A huszas évekre - talán a világháború miatt is - már egészen február 13-ig kellett melózni a bürokratáknak. A második világháború megnyerése egy újabb hónapba került: március 31-re lett letudva minden köztartozás. A hatvanas években stabilizálódott a helyzet. Ekkor a Tax Freedom Day átcsúszott áprilisba és pár hetes ingadozással ott maradt egészen mostanáig.

Magyarországon május huszadikán szabadulunk meg kötelezettségeinktől. A cseheknek, szlovákoknak, horvátoknak azonban júniusig kell dolgozniuk. Ezek a számok csak tájékoztató jellegűek, az adórendszerek eltérőek és a szakértők azt mondják, így nem is lehet nagyon összehasonlítani őket. Ez igaz is lehet, mert ilyen alapon a legrosszabb dolguk a svédeknek és a norvégoknak lenne (júni 29), a legjobb pedig az indiaiakak (március 14), mégse hallani tömeges svéd kivándorlásról Indiába.

Nincsenek megjegyzések: