2009. április 29., szerda

Járvány

Fight the swine flu - eat the pig shirt



Szörnyű járvány fenyegeti a világot. A betegség megállíthatatlanul terjed. Nincs ellene megbízható védőoltás. Az idősebbek és a fiatalok mind komoly veszélyben vannak. Bizonyos betegségek még súlyosabbá tehetik a fertőzés lefolyását. Hiába minden, csak az Amerikai Egyesült Államokban a népesség 5-20% elkapja a kórt. Százezre kerülnek közülük kórházba, tízezrek halnak meg évente ebben a betegségben. A járvány januártól áprilisig heti nyolcszáz áldozatot szed egyedül az USÁ-ban. Idén Pontosan harminchatezren hunytak el.

Ez a szörnyű betegség a normál (reklámipari szakkifejezéssel élve) hagyományos influenza.

Fight the swine flu - eat the pig shirt


Kedd estig (utahi idő) 152 influenzához kapcsolodó halálesetről van a mexikói hatóságnoknak tudomása. Ebből hét (7) esetben erősítették meg, hogy sertésinfluenzáról van szó. A setrésinfluenzához hasonló tünetekkel kétezer ember került Mexikóban kórházba.
Az Egyesült Államokban 64 esetben erősítették meg, hogy a betegek elkapták a sertésinfluenzát. Öten kerültek közülük kórházba. Egyikük sem halt meg.


A sertésinfluenza valóban veszélyes. Sokkal veszélyesebb is lehet. De a riasztó számokat közlőknek érdemes lenne összefüggéseibe helyezni a dolgokat.

(A "sokkoló" adatokat a Center for Disease Control and Prevention honlapjáról gyűjtöttem össze rémülettől vacogó fogakkal, hideg verítékben fürödve.)


Warning! Swine flu zone sticker

3 megjegyzés:

e írta...

a who meg azt mondta: 5.
a hagyományos influenzánál nincs nemzetközi riasztás.
tehát nyilván megvan az oka annak, hogy a szakértők is komolyan felhívják a figyelmet az új influenza veszélyeire.

az influenza, még a hagyományos is, súlyos betegség. sok ember azt hiszi, hogy olyan mint a nátha (rhinovírus). pedig nem, az influenza sok esetben halálos, ahogy a te felsorolásodból is kitűnik.
ha olyan influenzát kapsz el, amivel még korábban nem találkoztál, az minimum az ágyhoz kötöz pár napra, rosszabb esetben kórház, tüdőgyulladás, stb. legrosszabban halál.

legyengült, fiatal, túl idős egyéneknél még nagyobb a betegség kockázata.

amikor a spanyolok amerika földjeihez értek, nem a fegyvereik oltották ki a legtöbb indián életét, hanem az általuk behordott influenza.

tehát az influenza, még ha most relatíve kevés ember fertőz is meg, veszélyes betegség, ha eszkalálódik, akkor beláthatatlan károkat okoz. én nem akarnék találkozni vele, akkor se, ha meggyógyulok belőle.

viszont hétmilliárdan vagyunk a földön, emiatt elkerülhetetlen a gyors terjedés, és sajnos biológiailag-evolúciósan ráfér már a populációra a ritkítás. ezt a természet elvégzi. hogy most, vagy később, ki tudja.

ribizlifozelek írta...

En csak azt mondom, "don't panic!"

Jo ovatosnak lenni, de nem szabad rettegni. Majd ha az ebola kezd garazdalkodni, akkor johet a panikkeltes.

Az indianokat kulonben foleg a kanyaro, tifusz es a fekete himlo tizedelte meg, persze az influenza szerepe sem volt elhanyagolhato.

e írta...

szerintem sem szabad pánikolni. az ebola azonban nem hasonlítható az influenzához. nem mindegy ugyanis egy vírus mortalitási aránya. az ebolában megbetegedettek meghaltak, mielőtt sok embert megfertőzhettek volna. tehát magas a mortalitási arány. az influenzánál alacsony, de nagyon gyorsan fertőz, és így mégis elég sokan meghalnak benne.